Skip to content

Echografie

De fysiotherapeut kan echografie inzetten als er na lichamelijk onderzoek te weinig duidelijkheid is en er bijvoorbeeld het vermoeden is van een schade in een pees of een slijmbeursontsteking.

Wat is echografie?

Met echografie kan de fysiotherapeut eindelijk eens ín het lichaam kijken.

Het zijn geluidsgolven die zogenoemde ‘weke delen’ zichtbaar kunnen maken. Hieronder vallen pezen, spieren, slijmbeurzen, banden etc.

Door bot wordt het geluid weerkaatst en daardoor zijn banden ín gewrichten (zoals de voorste kruisband) niet zichtbaar. Alle fysiotherapeuten van FysioEffect kunnen samen met u bepalen of echografie een belangrijke bijdrage is voor de behandeling.

Echografie
Echografie

Echografie & fysiotherapie

Een groot voordeel van een echografisch onderzoek bij de fysiotherapeut is dat hij niet alleen het plaatje heeft, maar ook het lichamelijk onderzoek. Zo kan gekeken worden of wat we zien ook verklaart waarom u pijn heeft. Door het bij ons te doen, vermijd u ook wachttijden, het aanvragen van een verwijzing, bezoek aan het ziekenhuis en kosten van uw eigen risico. Dit alles gebeurt bij ons in 30-60 minuten.

Waarom / wanneer heb ik echografie nodig?

Neem als voorbeeld iemand die gevallen is op de schouder. De schouder is licht gezwollen en de persoon heeft moeite de arm op te tillen. De testen van de fysiotherapeut geven niet genoeg duidelijkheid over schade aan de pezen (zoals een peesscheur). Door middel van echografie kan dit direct bekeken worden en de behandeling bepalen. Rust is namelijk iets dat wij hopen te adviseren, maar bij een gescheurde pees gaan we die nog niet trainen!

Een greep uit de structuren die we goed met echografie kunnen zien:

  • Spieren (dus ook spierscheuren)

  • Pezen (zoals de kniepees, achillespees, bicepspees)

  • Banden (zoals de buitenbanden van de knie, enkelbanden)

  • Gewrichtsvocht (belangrijk voor het beleid, veel vocht is ook een teken van schade)

  • Overige zoals kalk in een pees, slijmbeursontsteking, botwoekering, breuken van de ribben, cystes, etc.)

Communicatie

Indien gewenst, kunnen wij na elk echografisch onderzoek een rapportage naar de (huis-)arts of uzelf toe sturen. Zo is de arts of uw behandelend fysiotherapeut elders direct op de hoogte van de bevindingen en kan het beleid direct aangepast worden. De beelden worden tevens opgeslagen tenzij u aangeeft hier bezwaar tegen te maken. Zo kan er op een later tijdstip geëvalueerd worden of kan u de beelden aan andere professionals laten zien.

Kosten
De kosten zijn 30 euro. Dit is een eigen bijdrage. Hierdoor werken wij met moderne up-to-date apparatuur.

Amy

Amy Fabianne

"Heel erg tevreden over de behandeling bij Fysio Effect. Heb aanzienlijk minder last van mijn klachten en kom hier zeker terug als ik weer een fysiotherapeut nodig heb. Fysiotherapeuten zijn oprecht vriendelijk en behulpzaam, daardoor voelde ik me heel erg welkom. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een goede fysiopraktijk!"

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor advies of een afspraak.