Echografie

Je fysiotherapeut zet echografie in als er na een lichamelijk onderzoek te weinig duidelijkheid is. Ook als de fysiotherapeut vermoedt dat een pees beschadigd is of dat je bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking hebt, is een echografie een effectieve methode om een diagnose te stellen.

Wat is echografie?

Met echografie kan de fysiotherapeut eindelijk eens ín het lichaam kijken.

De fysiotherapeut beweegt met een zogenaamde transducer over je huid. Deze transducer zendt ultrasone geluidsgolven uit. De geluidsgolven worden weerkaatst door de verschillende organen en weefsels in het lichaam. De teruggekaatste geluidsgolven worden weer opgevangen en omgezet in beeld. Zo maakt echografie de ‘weke delen’ van het lichaam zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan spieren, pezen, slijmbeurzen en banden.

Echografie
Echografie

Echografie en fysiotherapie

De fysiotherapeuten van FysioEffect bepalen graag samen met jou of een echografie in jouw geval bijdraagt aan een effectieve behandeling van je klachten.

Een echografie laten uitvoeren bij je fysiotherapeut heeft twee duidelijke voordelen:

  • de fysiotherapeut heeft extra gedetailleerde informatie over je lichaam, waardoor je diagnose zeer secuur wordt;
  • bij FysioEffect heb je geen verwijzing nodig, geen wachttijd en hoef je niet naar het ziekenhuis.

Als onze fysiotherapeut een echografie uitvoert, zorgt dat ervoor dat hij het hele plaatje kan bekijken. Hij heeft dat niet alleen zijn bevindingen uit je lichamelijk onderzoek, maar ook de beelden van de echografie om zijn diagnose op te baseren. Zo kan hij secuur en zeker te werk gaan, de juiste diagnose stellen en vooral: het juiste plan van aanpak maken om jouw klachten effectief aan te pakken.

Wanneer zet de fysiotherapeut echografie in?

Stel dat je op je schouder gevallen bent. Je schouder is daardoor gezwollen en als je je arm op wilt tillen, gaat dat moeilijk en doet het pijn.

Het lichamelijk onderzoek dat de fysiotherapeut eerst bij je doet, brengt geen duidelijke oorzaak van de pijn aan het licht. De fysiotherapeut vermoedt dat er schade is ontstaan aan je schouderpees; je zou bijvoorbeeld een scheurtje in je pees kunnen hebben.

Echografie brengt uitkomst: de fysiotherapeut kan met echografie direct zien of de pees inderdaad beschadigd is.

Zo voorkomen we met echografie een verkeerde diagnose en een verkeerde behandeling. Nu we weten dat je een scheurtje in je pees hebt, gaan we die bijvoorbeeld niet trainen, maar juist rust geven!

Een greep uit de structuren die we goed met echografie kunnen zien:

  • Spieren (dus ook spierscheuren)

  • Pezen (zoals de kniepees, achillespees, bicepspees)

  • Banden (zoals de buitenbanden van de knie, enkelbanden)

  • Gewrichtsvocht (veel vocht is een teken van schade en vertelt ons dat we voorzichtig te werk moeten gaan)

  • Overige (zoals kalk in een pees, slijmbeursontsteking, botwoekering, breuken van de ribben, cystes, etc.)

Effectieve behandeling door echografie

De bevindingen die echografie oplevert, houden we bij FysioEffect niet voor onszelf. Ook je (huis)arts heeft bijvoorbeeld baat bij deze informatie. Stel dat je verhuist en naar een andere fysiotherapeut gaat, dan kunnen we de rapportage naar je nieuwe fysiotherapeut doorsturen. Zo kunnen andere specialisten hun behandeling ook baseren op de waardevolle informatie die de echografie oplevert.

De beelden van de echografie slaan we op, zodat we ook later nog eens kunnen terugkijken of de beelden kunnen delen met andere professionals die jou behandelen. Wil je niet dat de beelden van je echografie worden opgeslagen? Geen probleem, geef dit aan tijdens je echografie.

Kosten

Aan een echografie zijn kosten verbonden van 30 euro. Dit is een eigen bijdrage. Deze bijdrage maakt dat wij steeds met moderne apparatuur kunnen werken, waardoor we je eventuele letsel duidelijk in beeld kunnen brengen en je goed kunnen helpen.

FysioEffect: hier vind je ons

FysioEffect heeft vestigingen in Leiden, Den Haag, Scheveningen, Zoetermeer en Rijswijk. Kun je niet naar de praktijk komen? Dan komen we voor fysiotherapie bij je thuis

Je kunt bij ons terecht voor:

Amy

Amy Fabianne

"Heel erg tevreden over de behandeling bij Fysio Effect. Heb aanzienlijk minder last van mijn klachten en kom hier zeker terug als ik weer een fysiotherapeut nodig heb. Fysiotherapeuten zijn oprecht vriendelijk en behulpzaam, daardoor voelde ik me heel erg welkom. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een goede fysiopraktijk!"

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.