Bekkenklachten

Pijn in je onderrug, bil, heup, bovenbeen, stuitje, rond het schaambot of in je liezen? Mogelijk ligt bekkeninstabiliteit of -overbelasting hier aan ten grondslag. Waar deze kwaal vooral van zich laat zien tijdens of na de zwangerschap, kan de oorzaak ook liggen bij een verkeerde beweging of val. Laat een persoonlijk behandelplan opstellen bij een fysiotherapeut en word jouw bekkenpijn de baas!

111920 Fysio Effect Sfeer _6473

Wat is je bekken precies?

Dat je bekken ergens daar tussen je romp en je benen zit, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar je vinger op exact de juiste plek leggen, dat blijkt vaak nog lastig. Concreet bestaat je bekken uit drie delen: je stuitje, je linker- en rechterbekkenhelft en het heiligbeen aan de achterzijde.

Waar je bekken enerzijds een belangrijke rol speelt bij je houding en goed kunnen bewegen, heeft het anderzijds de functie organen te beschermen. Je blaas, darmen en – als je een vrouw bent – je baarmoeder met vagina houden zich namelijk schuil achter je bekken.

Bekkeninstabiliteit of -overbelasting: welke klachten kun je krijgen?

Dat je door overbelasting of instabiliteit in je bekken pijnscheuten kunt krijgen in je bekken zelf, dat zal je vast niet verbazen. Maar wist je dat het ook goed mogelijk is dat je in andere lichaamsdelen klachten ervaart? Zelfs als je geen pijn hebt in je bekken zelf?

Door bekkeninstabiliteit of -overbelasting is je houding- en bewegingsapparaat immers uit balans. En ga je je lichaam anders belasten, dan leidt dat tot pijntjes her en der in je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld pijn krijgen in je onderrug, heup, bil, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen.

111920 Fysio Effect Sfeer _6544

De oorzaken van bekkenpijn

Bekkenpijn en zwanger: het is een veelvoorkomende combinatie. Niet gek ook. Groeit er een baby in je baarmoeder, dan gaat dat je bekken niet in de koude kleren zitten.

Hoewel bekkenpijn het vaakst voorkomt tijdens en na de zwangerschap, kan deze kwaal ook te wijten zijn aan andere factoren. Denk aan een vervelende val, een misstap, een verkeerde beweging, langdurige overbelasting, een trauma of de overgang.

Heb je pijn in je stuitje? Dan zou een verkeerde zithouding of een ontsteking hier wel eens ten grondslag aan kunnen liggen. Deze vorm van bekkenpijn komt veel voor en laat voornamelijk van zich zien met zitten, opstaan of fietsen.

Hoe fysiotherapie helpt bij het verhelpen van bekkenpijn

De pijn in en/of rondom je bekken verhelpen? En weer kunnen bewegen zonder pijn? Een fysiotherapeut helpt je hierbij! Bij FysioEffect krijg je bijvoorbeeld:

  • Passende oefeningen die je klachten verminderen of verhelpen;
  • Tips om de pijn zo dragelijk mogelijk te maken;
  • Advies over het verbeteren van je houding en/of manier van bewegen.

In 3 stappen van je bekkenpijn af

Waarom wachten als het ook direct kan? Bij FysioEffect kun je vrijwel meteen terecht en je gaat al in 3 stappen aan de slag met het behandelen van je pijn!

1. Eerste gesprek

In een eerste gesprek vertel je uitgebreid waar je pijn hebt, wanneer dit is begonnen en hoe je dagelijks leven eruit ziet. Ook onderga je wat korte lichamelijke testjes, zodat we een uitgebreid en helder beeld hebben van jouw persoonlijke situatie.

2. Een behandelplan op maat

Na het kennismakingsgesprek krijg je een behandelplan op maat. Deze is volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Hierdoor weet je zeker dat je supereffectief te werk gaat en dat je je lichaam niet over- of onderbelast.

3. Aan de slag

Is je behandelplan helder? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Je doet oefeningen, krijgt advies en werkt stukje bij beetje aan je herstel.

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je bekkenklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

Plan je afspraak vandaag nog in

Bij FysioEffect hebben we geen tot nauwelijks wachtlijsten! Je kunt dus altijd snel terecht in onze praktijk. Plan je afspraak vandaag nog in en word je bekkenpijn zo snel mogelijk de baas!

Onze vestigingen

Je vindt FysioEffect in Den HaagScheveningenLeidenRijswijk en Zoetermeer. Kun je door de aard van je klachten niet naar een van onze praktijken komen? Geen enkel probleem, we komen graag naar jou toe. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor fysiotherapie aan huis waarbij je fysiotherapeut op het afgesproken tijdstip bij jou op de stoep staat, of voor een online consult.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.