Spit

Veel mensen krijgen in hun leven één of meerdere keren te maken met acute rugpijn. In de volksmond wordt dit vaak ook wel spit genoemd. Het kan je erg beperken in je dagelijkse bezigheden en sportactiviteiten, maar wat is spit nu eigenlijk precies en wat kun je eraan doen?

111920 Fysio Effect Sfeer _5973

Last van spit? Je fysiotherapeut staat voor je klaar

Heb jij acuut rugpijn gekregen en denk je dat je spit hebt? Wij kunnen met een gedegen onderzoek bepalen wat de oorzaak van de klachten is en of de rugpijn inderdaad bestaat op basis van spit. Tijdens het onderzoek zullen wij eerst in gesprek gaan om een idee te vormen over de oorzaak van de klachten en te bepalen wat je hulpvraag is. Oftewel: we vragen je wat je weer wilt kunnen dat nu niet mogelijk is door de rugpijn. Vervolgens doen wij een uitgebreid lichamelijk onderzoek om zo goed mogelijk in kaart te brengen welke factoren een bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan en voortbestaan van de spitklachten. Op basis van de bevindingen in het gehele onderzoek maken wij een behandeltraject op maat voor je. Dit kan bestaan uit huiswerkoefeningen, gerichte adviezen voor jouw specifieke situatie en indien nodig behandeling op de behandelbank met de meest uiteenlopende technieken.

Veelgestelde vragen over spit.

Wat is spit?

Er is lange tijd veel onduidelijkheid geweest over wat spit nu eigenlijk precies is. Inmiddels weten we vanuit wetenschappelijk onderzoek dat je het kunt zien als een verrekking of verstuiking van de achterwand van de tussenwervelschijf (discus). Je verrekt je rug bijvoorbeeld met een verkeerde beweging, net zoals dit ook kan gebeuren met de welbekende enkelverzwikking.

Door de verrekking ontstaat microschade (hele kleine scheurtjes) in de achterwand van de tussenwervelschijf. Je lichaam registreert deze schade en uit dit in acute lage rugpijn die gepaard kan gaan met uitstaling in het been. Tevens ontstaat vaak een forse spierspanning in de rug, die als beschermingsmechanisme werkt en dus zeker in de acute fase van deze klacht een zeer functionele aanpassing van het lichaam is om erger te voorkomen.

Ik heb spit, wat moet ik nu wel en juist niet doen?

De acute pijn bij rugklachten op basis van spit wekt bij veel mensen een zekere angst voor bewegen op. Vaak worden mensen met spit dus zeer passief en vermijden ze zoveel mogelijk iedere vorm van beweging. Dit is een aanpak die allesbehalve optimaal is voor het herstel van deze rugklachten. Hier geldt de uitspraak: rust roest!

Zoals eerder benoemd treedt er in de acute fase vaak een forse beschermende spierspanning op. Deze is functioneel en mag er dus zijn. Probeer met name in de eerste 3 dagen, de acute fase, niet geforceerd deze spierspanning tegen te gaan.

Wat kan je dan wel doen in het geval van spit? Probeer regelmatig in beweging te komen. Varieer veelvuldig van houding of beweging en zorg er daarmee voor dat de doorbloeding op gang blijft en de rug sneller weer soepel wordt.

111920 Fysio Effect Sfeer _5848

Kom langs in onze praktijk of laat ons bij jou thuis langskomen

Ben je op zoek naar een praktijk die maatwerk levert? Dan is FysioEffect de aangewezen praktijk om je verder te helpen. Wij zijn gevestigd op meerdere locaties in en om Den Haag en Leiden.

Soms is het eenmaal niet mogelijk om naar de praktijk te komen. Wij begrijpen dat en helpen je daarom graag verder met fysiotherapie aan huis, totdat je uiteindelijk wel weer op locatie kunt langskomen.

Hier vind je ons

Je bent welkom in een van onze praktijken. Zo helpen we je graag verder met:

Ook bieden we fysiotherapie aan huis aan.

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je rugklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213

Snel geholpen bij FysioEffect

Bij FysioEffect zijn we breed georiënteerd. We hebben verschillende specialisaties in huis en gebruiken de meest uiteenlopende en up-to-date behandelmethoden.

Bij ons kun je terecht voor;

C. Ceval

Mevrouw C. Ceval

"Duidelijke diagnose, goede behandelig en nog wel het belangrijkste: klachten waren snel verholpen. Bedankt fysio effect en fysiotherapeute Roos in het speciaal!"

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews

AFSPRAAK MAKEN

Contactformulier

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor advies of een afspraak.

  • Al onze praktijken zijn geopend (ook tijdens de lockdown). Op de locaties hanteren we de maatregelen van het RIVM, daarnaast is een mondkapje dragen in onze praktijken verplicht. Voor een afspraak kun je terecht in een van onze vestigingen of wij komen bij jou thuis. Ook voor een online consult kan je bij FysioEffect terecht. Maak hieronder direct een afspraak: