Spit
Veel mensen krijgen in hun leven één of meerdere keren te maken met acute rugpijn. In de volksmond wordt dit vaak ook wel spit genoemd. Het kan je erg beperken in je dagelijkse bezigheden en sportactiviteiten, maar wat is spit nu eigenlijk precies en wat kun je eraan doen?

Wat is spit?
Spit, ook wel acute rugpijn genoemd, is een aandoening waarbij er plotselinge pijn optreedt in de onderrug. Deze pijn kan je beperken in je dagelijkse activiteiten en sportbeoefening. Spit ontstaat vaak door een plotselinge, verkeerde beweging of overbelasting van de rug, vergelijkbaar met het verstuiken van een enkel. Het is een veelvoorkomende oorzaak van lage rugpijn en kan in sommige gevallen gepaard gaan met uitstraling naar het been.
Wat zijn de oorzaken van spit?
Spit wordt meestal veroorzaakt door een verrekking of verstuiking van de achterwand van de tussenwervelschijf. Dit kan gebeuren door een verkeerde beweging, zoals bukken of tillen, maar ook door langdurige overbelasting van de rug. Andere factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van spit zijn een slechte houding, te weinig beweging, of een plotselinge toename van fysieke activiteit. Deze oorzaken leiden tot microschade in de tussenwervelschijf, wat door het lichaam wordt geregistreerd als pijn.
Wat zijn de symptomen van spit?
De symptomen van spit kunnen variëren van milde ongemakken tot ernstige beperkingen in je dagelijkse leven. Naast de acute pijn in de onderrug kunnen er ook andere symptomen optreden, zoals spierkrampen, stijfheid en moeite met bewegen. Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde activiteiten niet meer kunt uitvoeren, zoals sporten, tillen, of zelfs gewoon zitten of staan. Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van spit actie te ondernemen om de klachten niet te laten verergeren.

Last van spit? Je fysiotherapeut staat voor je klaar
Heb jij acuut rugpijn gekregen en denk je dat je spit hebt? Bij FysioEffect kunnen we met een gedegen onderzoek bepalen wat de oorzaak van de klachten is en of de rugpijn inderdaad bestaat op basis van spit. Tijdens het onderzoek zullen wij eerst in gesprek gaan om een idee te vormen over de oorzaak van de klachten en te bepalen wat je hulpvraag is. Oftewel: we vragen je wat je weer wilt kunnen dat nu niet mogelijk is door de rugpijn. Vervolgens doen wij een uitgebreid lichamelijk onderzoek om zo goed mogelijk in kaart te brengen welke factoren een bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan en voortbestaan van de spitklachten. Op basis van de bevindingen in het gehele onderzoek maken wij een behandeltraject op maat voor je. Dit kan bestaan uit huiswerkoefeningen, gerichte adviezen voor jouw specifieke situatie en indien nodig behandeling op de behandelbank met de meest uiteenlopende technieken.
Veelgestelde vragen over spit.
Wat is spit?
Er is lange tijd veel onduidelijkheid geweest over wat spit nu eigenlijk precies is. Inmiddels weten we vanuit wetenschappelijk onderzoek dat je het kunt zien als een verrekking of verstuiking van de achterwand van de tussenwervelschijf (discus). Je verrekt je rug bijvoorbeeld met een verkeerde beweging, net zoals dit ook kan gebeuren met de welbekende enkelverzwikking.
Door de verrekking ontstaat microschade (hele kleine scheurtjes) in de achterwand van de tussenwervelschijf. Je lichaam registreert deze schade en uit dit in acute lage rugpijn die gepaard kan gaan met uitstaling in het been. Tevens ontstaat vaak een forse spierspanning in de rug, die als beschermingsmechanisme werkt en dus zeker in de acute fase van deze klacht een zeer functionele aanpassing van het lichaam is om erger te voorkomen.
Ik heb spit, wat moet ik nu wel en juist niet doen?
wekt bij veel mensen een zekere angst voor bewegen op. Vaak worden mensen met spit dus zeer passief en vermijden ze zoveel mogelijk iedere vorm van beweging. Dit is een aanpak die allesbehalve optimaal is voor het herstel van deze rugklachten. Hier geldt de uitspraak: rust roest!
Zoals eerder benoemd treedt er in de acute fase vaak een forse beschermende spierspanning op. Deze is functioneel en mag er dus zijn. Probeer met name in de eerste 3 dagen, de acute fase, niet geforceerd deze spierspanning tegen te gaan.
Wat kan je dan wel doen in het geval van spit? Probeer regelmatig in beweging te komen. Varieer veelvuldig van houding of beweging en zorg er daarmee voor dat de doorbloeding op gang blijft en de rug sneller weer soepel wordt.
Hier vind je ons
Je bent welkom in een van onze praktijken. Zo helpen we je graag verder met:
- Fysiotherapie in Den Haag
- Fysiotherapie in Scheveningen
- Fysiotherapie in Leiden
- Fysiotherapie in Rijswijk
- Fysiotherapie in Zoetermeer
Ook bieden we fysiotherapie aan huis aan.
Waarom kiezen voor FysioEffect?

Snel geholpen bij FysioEffect
Bij FysioEffect zijn we breed georiënteerd. We hebben verschillende specialisaties in huis en gebruiken de meest uiteenlopende en up-to-date behandelmethoden.
Bij ons kun je terecht voor;

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews
AFSPRAAK MAKEN
Contactformulier
Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor advies of een afspraak.