Artrose

Artrose is een chronische gewrichtsstoornis, gekenmerkt door vermindering van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen, gecombineerd met een toegenomen activiteit van het onderliggende bot. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Kenmerkend is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Periodiek kan het kapsel rondom het gewricht geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en het wordt ook wel ‘slijtage‘ genoemd. Dat is onjuist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is. Ook dat klopt niet: genezen lukt (nog) niet, maar er is wel degelijk iets aan de klachten te doen.

Goed om te weten: de eerste 12 zittingen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

111920 Fysio Effect Sfeer _6549

Artrose? Laat de fysiotherapeut je helpen!

Bij artrose is het belangrijk de gewrichten 'rust' te gunnen, maar dat betekent niet dat je stil moet zitten. Rust roest, dat geldt ook bij artrose. Dat wil zeggen dat je gewricht stijver en stijver zal worden als je te veel rust neemt. De verschillende verschijnselen kunnen zorgen voor een afname van coördinatie, spierkracht, uithoudingsvermogen en de bewegingsuitslag. Als je niet of weinig beweegt, stimuleer je deze afname. Het tegenovergestelde geldt gelukkig ook: regelmatig bewegen kan deze functies verbeteren. Door gedoseerd en stapsgewijs meer te bewegen verbetert de conditie, worden spieren sterker en zijn alledaagse activiteiten gemakkelijker uit te voeren. Door te bewegen kom je bovendien lekkerder in je lijf te zitten!

Veelgestelde vragen over artrose.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Bij artrose is het belangrijk de gewrichten 'rust' te gunnen, maar dat betekent niet dat je stil moet zitten. Rust roest, dat geldt ook bij artrose. Dat wil zeggen dat je gewricht stijver en stijver zal worden als je te veel rust neemt.
De verschillende verschijnselen kunnen zorgen voor een afname van coördinatie, spierkracht, uithoudingsvermogen en de bewegingsuitslag. Als je niet of weinig beweegt, stimuleer je deze afname.

Het tegenovergestelde geldt gelukkig ook: regelmatig bewegen kan deze functies verbeteren.
Door gedoseerd en stapsgewijs meer te bewegen verbetert de conditie, worden spieren sterker en zijn alledaagse activiteiten gemakkelijker uit te voeren.
Door te bewegen kom je bovendien lekkerder in je lijf te zitten!

Welke soorten artrose zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten artrose, primaire artrose en secundaire artrose:

  • Primaire artrose: Artrose zonder een aanwijsbare oorzaak noemen wij primaire artrose. Dit is ook de soort artrose die vaak bij oudere voor.
  • Secundaire artrose: Artrose met een aanwijsbare oorzaak noemen wij secundaire artrose. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een scheefstand in het gewricht, waardoor er een oneven druk in het gewricht plaats vind. 0-benen of X-benen zijn hierbij twee voorbeelden.

Welke behandelingen helpen bij artrose?

De behandeling voor artrose bestaat vooral het bewegingstherapie. Door de bewegingstherapie wordt het desbetreffende gewricht belastbaarder waardoor het minder snel in de overbelasting te recht komt. Zo zal je minder last hebben van een opgezwollen en pijnlijk gewricht. Tijdens de behandeling wordt er ook aandacht gegeven aan het informeren over de klachten. Wat kan je er zelf aandoen en hoe kan je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk klachten hebt in het na traject.

111920 Fysio Effect Sfeer _6290

FysioEffect: de fysiotherapeut die je blijvend helpt

Ook in het na traject blijft FysioEffect je helpen om zonder klachten te kunnen sporten. Een groot deel hiervan gebeurt al tijdens de afspraken zelf door middel van voorlichtingen. We vertellen je in duidelijke bewoordingen waar je op moet letten tijdens de oefentherapie.

Je fysiotherapeut van FysioEffect kijkt altijd naar wat hij voor je kan betekenen, maar ook naar wat je zelf aan je artroseklachten kunt doen. Hierdoor krijg je zelf grip op je klachten!

Hier vind je ons

Je bent welkom in een van onze praktijken. Zo helpen we je graag verder met:

Ook bieden we fysiotherapie aan huis aan.

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je rugklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213

Snel geholpen bij FysioEffect

Bij FysioEffect kun je direct een afspraak maken. Vaak kunnen we je dezelfde dag nog helpen. Word je wakker met rugpijn of is de pijn ineens in je rug geschoten? Neem direct contact met ons op!

C. Ceval

Mevrouw C. Ceval

"Duidelijke diagnose, goede behandelig en nog wel het belangrijkste: klachten waren snel verholpen. Bedankt fysio effect en fysiotherapeute Roos in het speciaal!"

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.