Heupklachten

Heupklachten beperken je in je dagelijks leven: je voelt je heup bij iedere beweging en beweegt misschien zo weinig mogelijk om de pijn maar te vermijden. Bij de fysiotherapeut helpen we je de pijn te verlichten en de oorzaak te bestrijden van de pijn in je heup.

Blijf niet langer rondlopen met pijn in je heup. Wat de oorzaak van je heupklachten ook is: fysiotherapie helpt. Onze specialisten helpen je niet alleen de pijn te bestrijden, maar werken altijd toe naar een blijvende oplossing, zodat je heupklachten wegblijven.

111920 Fysio Effect Sfeer _6493

Heupklachten: wat is de oorzaak?

Er zijn veel verschillende soorten heupklachten, die allemaal een andere oorzaak hebben. Misschien is de oorzaak van jouw heupklachten heel duidelijk: je voelde bijvoorbeeld de pijn ‘erin schieten’ tijdens een bepaalde beweging. Maar het kan ook zo zijn dat je doorlopend last hebt van je heup, misschien al voor lange tijd, maar dat je geen idee hebt hoe dat precies komt.

We hebben de meest voorkomende oorzaken van heupklachten voor je op een rijtje gezet:

 • Overbelasting, bijvoorbeeld door intensief sporten of vaak dezelfde beweging maken
 • Een versleten heup (artrose)
 • Slijmbeursontsteking
 • Overgewicht
 • Bekkeninstabiliteit of andere bekkenklachten
 • Breuk van de heup (of pijn na de operatie, doordat bijvoorbeeld de heup nu in een andere stand staat)
111920 Fysio Effect Sfeer _6704

Acute heupklachten of chronische hulpklachten? Ga naar de fysiotherapeut!

Heupklachten kunnen acuut of chronisch zijn. Je hebt bijvoorbeeld op zaterdag flink gesport en wordt op zondag wakker met een pijnlijke heup. In de loop van de dag wordt het erger, en ook na een paar weken is de pijn nog steeds zeurend aanwezig. Dit is een voorbeeld van acute heupklachten, die waarschijnlijk gerelateerd zijn aan overbelasting van je lichaam.

Of: je kunt je eigenlijk niet meer voorstellen hoe het is om geen heuppijn te hebben. Je weet niet meer goed wanneer het begon, maar je hebt nu al een tijd chronisch pijn aan je heup. De pijn in je heup is altijd aanwezig en dringt zich steeds meer op. In deze situatie is er sprake van chronische heupklachten.

Vaak denken mensen dat bij heupklachten fysiotherapie alleen werkt als het om acute pijn gaat. Maar dat is niet zo: ook als je chronisch last hebt van je heup, helpt de fysiotherapeut je om jouw pijn (en waar mogelijk de oorzaak daarvan) te bestrijden.

Of je pijn in de heup nu acuut of chronisch is, en of je nu weet waardoor het komt of niet: een bezoek aan de fysiotherapeut is in het overgrote deel van de gevallen effectief. Als wij vermoeden dat er meer aan de hand is, zullen we je dat altijd eerlijk vertellen. Een versleten heup of een slijmbeursontsteking heeft medische aandacht nodig, en als we dit vermoeden, zullen we je altijd naar de huisarts doorsturen.

Welk type heupklachten heb je?

Bij heupklachten geldt: de heup zelf kan de boosdoener zijn, maar er kan ook sprake zijn van uitstralingspijn naar de heup. Of misschien heb je wel ergens anders pijn in de buurt van je heup, maar blijkt de heup uiteindelijk de bron van je pijnklachten te zijn.

De pijn in je heup kan continu zijn, maar ook alleen optreden als je bepaalde bewegingen maakt of als je je heup zwaar(der) belast.

Veelgehoorde heupklachten en klachten die zijn gerelateerd aan heupklachten zijn:

 • Slijmbeursontsteking in de heup

Een slijmbeursontsteking in de heup komt vaak door overbelasting, bijvoorbeeld door intensief hardlopen, maar kan ook optreden doordat bijvoorbeeld je benen niet even lang zijn, of na een heupoperatie.

 • Artrose van de heup (wordt ook wel ‘een versleten heup’ genoemd)

Bij artrose verliest het kraakbeen van een gewricht aan kwaliteit. Dit doet op zich geen pijn, maar kan wel voor pijn zorgen in de nabijgelegen zenuwen en spieren. Ook kan het zijn dat er een ontsteking van het heupslijmvlies ontstaat door artrose, en dat zorgt ook voor pijn in de heup.

 • Een gebroken heup

Een val op de heup kan bijvoorbeeld een gebroken heup veroorzaken. Dit zorgt voor plotselinge felle pijn in de heup of in de omliggende regionen. Moet je herstellen van een gebroken heup, dan moet je vaak langere tijd rusten en vervolgens op krukken lopen. De fysiotherapeut helpt je dan om het bewegen weer op een goede manier op te bouwen.

 • Chronische heupaandoeningen

Een aangeboren afwijking is bijvoorbeeld heupdysplasie, waarbij de heup slecht gevormd is. Een verergerde vorm hiervan is heupluxatie. Deze heupaandoeningen kunnen zich ook pas op latere leeftijd, bijvoorbeeld rond de puberteit, manifesteren. Heb je een chronische heupaandoening, dan kan de fysiotherapeut je helpen om de spiergroepen rond je heupen op de juiste manier te trainen. Zo stabiliseer je het heupgewricht zo veel mogelijk en zorg je ervoor dat je het gewricht op de zo juist mogelijke manier gebruikt, zodat het niet meer (verkeerd) slijt dan nodig.

 • Pijn na herstel van een heupoperatie

Een operatie aan je heup kan na de operatie nog voor pijn zorgen. Heb je een nieuwe heup gekregen, dan kan een fysiotherapeut je bijvoorbeeld helpen om het bewegen weer op een goede manier op te bouwen.

 • Uitstralingspijn, zoals bilpijn, pijn in het bovenbeen of liespijn

Het kan zijn dat pijn vanuit de heup uitstraalt naar andere lichaamsdelen. Zo kan je last krijgen van bilpijn in je bilspier of bijvoorbeeld van liespijn doordat je bijvoorbeeld je heupgewricht verkeerd belast.

Door de diversiteit aan heupklachten en de vele oorzaken die heupklachten kunnen hebben, is het zaak altijd op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van de pijn in je heup. Pijn in de heup kan er bijvoorbeeld op duiden dat je heup versleten is, maar het kan ook zo zijn dat een gewricht in de buurt van je heup steeds in de verkeerde stand staat, wat uiteindelijk een pijnlijke heup oplevert. Bij iedere oorzaak van pijn in de heup past je fysiotherapeut een andere behandelmethode toe.

FysioEffect: geen symptoombestrijding, maar een effectief behandelplan

Pijn is nooit fijn, en je wilt er dan ook zo snel mogelijk van af. Dat snappen wij maar al te goed. Toch is pijnbestrijding voor ons niet het allerbelangrijkste. Als je namelijk de pijn bestrijdt, bestrijd je nog niet per se de oorzaak van die pijn. Het is niet de bedoeling dat je vandaag pijnvrij bij ons de deur uit loopt en over drie weken weer bij ons terug bent met precies dezelfde klachten.

Wij zetten altijd in op bestrijding van het onderliggende probleem en doen niet aan symptoombestrijding. Alleen op die manier helpen we je echt: we bieden je een duurzame oplossing die ervoor zorgt dat je pijn weggaat én wegblijft.

Tegelijkertijd snappen we dat jij liever vandaag dan morgen van de pijn af wilt. Vaak gaan we daarom tijdens de intake ook al praktisch aan de gang: we laten je zien hoe je op een goede manier de pijn bestrijdt met bijvoorbeeld oefeningen die passen bij jouw specifieke soort heupklachten.

111920 Fysio Effect Sfeer _6488

Mijn heup doet zo’n pijn, is bewegen dan wel slim?

Heb je zoveel pijn dat iedere beweging je moeite kost? Kom juist dan naar de fysiotherapeut! We gaan samen op zoek naar een manier om jouw pijnlijke heup te behandelen op een effectieve manier.

Te weinig beweging van pijnlijke ledematen kan juist meer pijn tot gevolg hebben. Het is dus zaak om je heupklachten, juist als je het gevoel hebt dat je heup compleet ‘vastzit’, te behandelen.

Natuurlijk beginnen we voorzichtig en kiezen we voor een behandelmethode die past bij jouw situatie. Als je net een heupoperatie hebt gehad of met een gebroken dijbeen of gebroken bekken te maken hebt, ziet de behandeling bij de fysiotherapeut er heel anders uit dan wanneer je een scheurtje in je bilspier hebt opgelopen.

Je heupklachten behandelen bij FysioEffect: zo werkt het

1. Snel en gemakkelijk je afspraak online maken

Je maakt bij FysioEffect heel snel en gemakkelijk je afspraak online, ook als je nog nooit eerder bij ons bent geweest. Kies zelf de praktijk waar je graag een afspraak wilt maken en de fysiotherapeut bij wie je een afspraak wilt maken. Op onze teampagina maak je alvast kennis met onze specialisten.

Kan jij vanwege de aard van je klachten niet naar ons toe komen, dan komen wij naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.

Is er haast bij? Bel ons dan. Vaak kun je vandaag nog bij ons terecht met je (heup)klachten.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213
111920 Fysio Effect Sfeer _5983

2. Intake: vragen + lichamelijk onderzoek

Bij FysioEffect ziet de intake er altijd hetzelfde uit. Zo garanderen we dat we alles over je weten wat we moeten weten.

Allereerst maken we tijdens de intake een dossier aan over jou en je klacht. Onze eerste vraag aan jou? We willen graag weten wat je doel is. Waarom kom jij vandaag bij ons over de vloer, wat kunnen we voor je betekenen?

Vervolgens stellen we je vragen over je heupklachten. Hoe lang loop je hier al mee rond, weet je zelf hoe het zou kunnen komen, hoe voelt het, voelt het altijd hetzelfde of wordt het erger in bepaalde situaties? Wat daarnaast ook belangrijk is, is dat we weten hoe jij leeft en beweegt. Wat is jouw lichaam gewend? Zit je de hele dag op een bureaustoel of ben je juist de hele dag actief? Hoe vul je je vrije tijd in? Hoe zien je eetpatronen eruit?

Na de vragen is het tijd voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek. We focussen ons hier op je klacht en kijken naar je heupen: hoe staan die, zijn er opvallendheden, hoe zien de gewrichten en spieren rond je heupen eruit?

Tijdens de intake is er alle ruimte voor jouw input. We horen graag wat jouw doel is en we beantwoorden je vragen over onze werkwijze en over jouw heupklachten.

3. Behandelplan op maat voor de pijn in je heup

Naar aanleiding van de uitgebreide intake maken we een plan op maat. Dat plan op maat is speciaal op jou en jouw heupklachten afgestemd.

Nadat je behandeling gestart is, houden we steeds een vinger aan de pols. We houden nauwlettend in de gaten wat de uitwerking is van onze behandeling op jouw heupklachten.

Ook hier weer is er steeds ruimte voor jouw inbreng. Hoe gaat het met je? Merk je dat de behandeling werkt? We horen graag je mening en sturen waar nodig bij, zodat jij altijd recht op je doel af blijft gaan.

111920 Fysio Effect Sfeer _6264

Jouw behandeling op maat bij FysioEffect

Bij FysioEffect hebben we een groot team fysiotherapeuten met allemaal hun eigen specialisaties. Dat zorgt ervoor dat we heel veel kennis en kunde in huis hebben, zodat we je bij uiteenlopende klachten kunnen helpen.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213

Elke behandeling van FysioEffect is een unieke behandeling op maat. Je wordt gekoppeld aan een specialist die veel ervaring heeft met heupklachten of die bijvoorbeeld juist alles weet van bekkenfysiotherapie. Je kunt bij ons terecht als je een specialist zoekt in:

Weet je niet precies wat voor soort fysiotherapie je nodig hebt, maak dan een afspraak bij ons. Tijdens de intake gaan we dan dieper in op jouw klachten. We maken vervolgens een behandelplan op maat voor je en zorgen ervoor dat jij in behandeling gaat bij de juiste fysiotherapeut.

Heb je weinig tijd en wil je snel hulp? Boek dan een online consult!

FysioEffect: de beste keuze bij heupklachten

Waarom je zou kiezen voor FysioEffect als fysiotherapeut bij heupklachten? Als je onze teampagina bekijkt, zie je dat we ook specialisten in dienst hebben die zich hebben gespecialiseerd in heupklachten. Zij kennen de vaak voorkomende en de minder vaak voorkomende oorzaken van heupklachten en weten welke behandelmethode effectief is bij welk type heupklacht.

Ben je dus op zoek naar iemand die echt verstand van zaken heeft als het gaat om heupklachten, dan heb je zojuist gevonden wat je zocht bij FysioEffect. Onze fysiotherapeuten helpen je graag om de pijn in je heup én de onderliggende oorzaak te bestrijden, zodat je weer kunt bewegen zonder pijn.

Snel van de pijn in je heup af? Boek vandaag nog een afspraak bij FysioEffect!

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je rugklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

Hier vind je FysioEffect

FysioEffect heeft inmiddels 10 vestigingen in de regio Den Haag en Leiden. Onze praktijken vind je op makkelijk te bereiken plaatsen, vaak in het centrum of in de buurt van een (trein)station.

Je kunt bij ons terecht voor:

Kun je zelf niet naar de praktijk komen omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of aan het herstellen bent van een operatie, dan brengen wij de praktijk naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.