Versleten heup
Pijn in de lies met uitstraling naar de voorkant van je bovenbeen? Misschien heb je te maken met een versleten heup. Met fysiotherapie verlicht je de pijn en krijg je je bewegingsvrijheid zo veel mogelijk terug!
Wat is een versleten heup precies?
Misschien ben je al bij je huisarts geweest en heb je al wat informatie ontvangen. En misschien ben je eerst zelf eens gaan googelen naar dit fenomeen. Hoe dan ook is het goed om nog eens duidelijkheid te scheppen over wat een versleten heup precies is.
Bij een versleten heup – ook wel heupartrose genoemd - slijt het kraakbeen in het heupgewricht steeds verder en wordt het zodoende steeds dunner. Omdat kraakbeen je juist helpt soepel te bewegen, leidt artrose logischerwijs tot pijn en stijfheid.
De symptomen van heupartrose
Hoe en wanneer die pijn en stijfheid in de heup concreet tot uiting komt? Bij een versleten heup ervaar je symptomen als:
- Pijn in de lies. Vaak straalt die pijn zich uit naar de voorkant van je bovenbeen, je bil en/of knie.
- Moeite met buigen en draaibewegingen. Simpele handelingen zoals lopen, traplopen of sokken aantrekken zijn lastig.
- Kraken of knarsen. Je heup maakt een krakend of knarsend geluid bij beweging.
- Mank lopen. Door de pijn kun je een ander looppatroon aannemen, wat mogelijk leidt tot mank lopen.
- Slaapproblemen. Een comfortabele slaaphouding vinden is lastig en dat leidt tot een slechtere nachtrust.
Hoe raakt je heup versleten?
Bij een versleten heup denk je misschien al snel aan oudere mensen. En vaak klopt dat ook wel. In de meeste gevallen sluipt die slijtage er bij in naarmate je ouder wordt. Toch kunnen er ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan heupartrose. De meest voorkomende oorzaken op een rij:
- Ouderdom
- Overbelasting
- Fysiek zwaar werk
- Een sportblessure
- Erfelijkheid
- Een heupaandoening
- Overgewicht
Je heuppijn verminderen: hoe fysiotherapie helpt
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: artrose is niet te genezen. En helemaal van je klachten afkomen is niet mogelijk (tenzij je een heupoperatie ondergaat). Maar het goede nieuws is: met fysiotherapie kun je de pijn vaak wel flink verminderen. Bij een fysiotherapeut krijg je namelijk:
- Oefeningen die specifiek aansluiten op jouw lichaam en situatie. Hiermee versterk je je spieren, vergroot je je stabiliteit en verbeter je je conditie.
- Advies over hoe je je lichaam op de juiste manier belast in het dagelijks leven. Activiteiten als lopen, traplopen, hurken of boodschappen doen worden hierdoor makkelijker.
- Tips voor hoe je de pijn in je heup zo veel mogelijk tegengaat.
Adviezen bij artrose in de heup
Ga je naar een fysiotherapeut, dan krijg je dus uitgebreid te horen hoe je jouw heup het best kunt belasten. En wat wel of juist niet aansluit bij jouw lichaam en leefstijl. Wil je echter in de tussentijd zelf alvast proberen de pijn zo veel mogelijk te verlichten? Onderstaande adviezen gelden over het algemeen:
- Beweeg minstens een half uur per dag op een manier waar je je heup niet zwaar belast. Kies bijvoorbeeld voor fietsen, wandelen of zwemmen.
- Ga niet over je grenzen heen en stop met bewegen als de pijn erger wordt.
- Gebruik – op dagen dat de pijn erger is – een kruk of wandelstok tijdens het lopen.
In 3 stappen je pijn verlichten met FysioEffect
Zo snel mogelijk een stukje bewegingsvrijheid terugkrijgen? Bij FysioEffect ga je al in 3 stappen aan de slag met het behandelen van je versleten heup!
1. Eerste gesprek en lichamelijk onderzoek
In een eerste gesprek vertel je uitgebreid welke klachten je precies ervaart, hoelang je hier al mee rondloopt, welke eerdere behandelingen je al hebt geprobeerd en hoe je dagelijks leven eruitziet. Om een volledig beeld te hebben van jouw situatie, onderga je vervolgens ook een kort lichamelijk onderzoek.
2. Behandelplan op maat
Op basis van het eerste gesprek stellen we een behandelplan dat volledig aansluit op jouw lichaam, klachtenbeeld en leefstijl. Hierdoor weet je zeker dat je supereffectief aan de slag gaat én dat je je heup niet onder- of overbelast.
3. Aan de slag
Staat het plan helder op papier? Dan gaan we direct aan de slag! Je doet oefeningen en krijgt waardevolle adviezen en tips. Samen zorgen we ervoor dat jij je bewegingsvrijheid zo veel mogelijk terugkrijgt!
Geen wachtlijst: plan jouw afspraak direct in
Bij FysioEffect hanteren we geen tot nauwelijks wachtlijsten. Fijn, toch? Plan jouw afspraak vandaag nog in en ga snel voor een leven met minder pijn!
Elke behandeling van FysioEffect is een unieke behandeling op maat. Je wordt gekoppeld aan een specialist die veel ervaring heeft met heupklachten. Je kunt bij ons terecht als je een specialist zoekt in:
Weet je niet precies wat voor soort fysiotherapie je nodig hebt, maak dan een afspraak bij ons. Tijdens de intake gaan we dan dieper in op jouw klachten. We maken vervolgens een behandelplan op maat voor je en zorgen ervoor dat jij in behandeling gaat bij de juiste fysiotherapeut.
Heb je weinig tijd en wil je snel hulp? Boek dan een online consult!
Hier vind je FysioEffect
FysioEffect heeft inmiddels 10 vestigingen in de regio Den Haag en Leiden. Onze praktijken vind je op makkelijk te bereiken plaatsen, vaak in het centrum of in de buurt van een (trein)station.
Je kunt bij ons terecht voor:
- Fysiotherapie in Den Haag
- Fysiotherapie in Scheveningen
- Fysiotherapie in Leiden
- Fysiotherapie in Rijswijk
- Fysiotherapie in Zoetermeer
Kun je zelf niet naar de praktijk komen omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of aan het herstellen bent van een operatie, dan brengen wij de praktijk naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.
AFSPRAAK MAKEN
Direct online geregeld.
Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.