Versleten heup

Pijn in de lies met uitstraling naar de voorkant van je bovenbeen? Misschien heb je te maken met een versleten heup. Met fysiotherapie verlicht je de pijn en krijg je je bewegingsvrijheid zo veel mogelijk terug!

FysioEffect heupklachten oefening bij oude vrouw

Wat is een versleten heup precies?

Misschien ben je al bij je huisarts geweest en heb je al wat informatie ontvangen. En misschien ben je eerst zelf eens gaan googelen naar dit fenomeen. Hoe dan ook is het goed om nog eens duidelijkheid te scheppen over wat een versleten heup precies is.

Bij een versleten heup – ook wel heupartrose genoemd - slijt het kraakbeen in het heupgewricht steeds verder en wordt het zodoende steeds dunner. Omdat kraakbeen je juist helpt soepel te bewegen, leidt artrose logischerwijs tot pijn en stijfheid.

111920 Fysio Effect Sfeer _6704

De symptomen van heupartrose

Hoe en wanneer die pijn en stijfheid in de heup concreet tot uiting komt? Bij een versleten heup ervaar je symptomen als:

 • Pijn in de lies. Vaak straalt die pijn zich uit naar de voorkant van je bovenbeen, je bil en/of knie.
 • Moeite met buigen en draaibewegingen. Simpele handelingen zoals lopen, traplopen of sokken aantrekken zijn lastig.
 • Kraken of knarsen. Je heup maakt een krakend of knarsend geluid bij beweging.
 • Mank lopen. Door de pijn kun je een ander looppatroon aannemen, wat mogelijk leidt tot mank lopen.
 • Slaapproblemen. Een comfortabele slaaphouding vinden is lastig en dat leidt tot een slechtere nachtrust.

Hoe raakt je heup versleten?

Bij een versleten heup denk je misschien al snel aan oudere mensen. En vaak klopt dat ook wel. In de meeste gevallen sluipt die slijtage er bij in naarmate je ouder wordt. Toch kunnen er ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan heupartrose. De meest voorkomende oorzaken op een rij:

 • Ouderdom
 • Overbelasting
 • Fysiek zwaar werk
 • Een sportblessure
 • Erfelijkheid
 • Een heupaandoening
 • Overgewicht

Je heuppijn verminderen: hoe fysiotherapie helpt

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: artrose is niet te genezen. En helemaal van je klachten afkomen is niet mogelijk (tenzij je een heupoperatie ondergaat). Maar het goede nieuws is: met fysiotherapie kun je de pijn vaak wel flink verminderen. Bij een fysiotherapeut krijg je namelijk:

 • Oefeningen die specifiek aansluiten op jouw lichaam en situatie. Hiermee versterk je je spieren, vergroot je je stabiliteit en verbeter je je conditie.
 • Advies over hoe je je lichaam op de juiste manier belast in het dagelijks leven. Activiteiten als lopen, traplopen, hurken of boodschappen doen worden hierdoor makkelijker.
 • Tips voor hoe je de pijn in je heup zo veel mogelijk tegengaat.

Adviezen bij artrose in de heup

Ga je naar een fysiotherapeut, dan krijg je dus uitgebreid te horen hoe je jouw heup het best kunt belasten. En wat wel of juist niet aansluit bij jouw lichaam en leefstijl. Wil je echter in de tussentijd zelf alvast proberen de pijn zo veel mogelijk te verlichten? Onderstaande adviezen gelden over het algemeen:

 • Beweeg minstens een half uur per dag op een manier waar je je heup niet zwaar belast. Kies bijvoorbeeld voor fietsen, wandelen of zwemmen.
 • Ga niet over je grenzen heen en stop met bewegen als de pijn erger wordt.
 • Gebruik – op dagen dat de pijn erger is – een kruk of wandelstok tijdens het lopen.
111920 Fysio Effect Sfeer _6339

In 3 stappen je pijn verlichten met FysioEffect

Zo snel mogelijk een stukje bewegingsvrijheid terugkrijgen? Bij FysioEffect ga je al in 3 stappen aan de slag met het behandelen van je versleten heup!

1. Eerste gesprek en lichamelijk onderzoek

In een eerste gesprek vertel je uitgebreid welke klachten je precies ervaart, hoelang je hier al mee rondloopt, welke eerdere behandelingen je al hebt geprobeerd en hoe je dagelijks leven eruitziet. Om een volledig beeld te hebben van jouw situatie, onderga je vervolgens ook een kort lichamelijk onderzoek.

111920 Fysio Effect Sfeer _5983
111920 Fysio Effect Sfeer _6213

2. Behandelplan op maat

Op basis van het eerste gesprek stellen we een behandelplan dat volledig aansluit op jouw lichaam, klachtenbeeld en leefstijl. Hierdoor weet je zeker dat je supereffectief aan de slag gaat én dat je je heup niet onder- of overbelast.

3. Aan de slag

Staat het plan helder op papier? Dan gaan we direct aan de slag! Je doet oefeningen en krijgt waardevolle adviezen en tips. Samen zorgen we ervoor dat jij je bewegingsvrijheid zo veel mogelijk terugkrijgt!

111920 Fysio Effect Sfeer _6264

Geen wachtlijst: plan jouw afspraak direct in

Bij FysioEffect hanteren we geen tot nauwelijks wachtlijsten. Fijn, toch? Plan jouw afspraak vandaag nog in en ga snel voor een leven met minder pijn!

fysiotherapie-aan-huis-fysioeffect

Elke behandeling van FysioEffect is een unieke behandeling op maat. Je wordt gekoppeld aan een specialist die veel ervaring heeft met heupklachten. Je kunt bij ons terecht als je een specialist zoekt in:

Weet je niet precies wat voor soort fysiotherapie je nodig hebt, maak dan een afspraak bij ons. Tijdens de intake gaan we dan dieper in op jouw klachten. We maken vervolgens een behandelplan op maat voor je en zorgen ervoor dat jij in behandeling gaat bij de juiste fysiotherapeut.

Heb je weinig tijd en wil je snel hulp? Boek dan een online consult!

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je rugklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

Hier vind je FysioEffect

FysioEffect heeft inmiddels 10 vestigingen in de regio Den Haag en Leiden. Onze praktijken vind je op makkelijk te bereiken plaatsen, vaak in het centrum of in de buurt van een (trein)station.

Je kunt bij ons terecht voor:

Kun je zelf niet naar de praktijk komen omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of aan het herstellen bent van een operatie, dan brengen wij de praktijk naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.