Knieklachten

Loop of hink je rond met knieklachten? Kom dan in actie! Bij de fysiotherapeuten van FysioEffect kun je snel terecht.

We pakken niet alleen de pijn aan, maar ook (en vooral) de oorzaak van de pijn in je knie. Zo werken we aan een blijvende oplossing voor je knieklachten. We doen ons werk graag zo dat we je niet meer terugzien 😉

111920 Fysio Effect Sfeer _6557

Soorten knieklachten

Er bestaan verschillende soorten knieklachten. Sommige mensen komen bij ons omdat ze pijn in hun knie hebben bij het buigen van de knie, bijvoorbeeld tijdens traplopen. Anderen hebben pijn in hun knieholte bij het buigen van hun knie.

Enkele knieklachten die we vaak in onze praktijk zien, lichten we hieronder kort toe.

Overbelasting van de knie

Knieklachten komen vaak door overbelasting. Overbelasting van de knie komt vaak door een beweging die je nu ineens veel maakt, terwijl je lichaam die beweging niet gewend is. Maak die beweging niet meer voor een tijdje en als het goed is, moet je knie na verloop van tijd herstellen. Blijf je knie wel gewoon bewegen, en geef hem rust als hij pijnlijk wordt.

Springersknie

De naam zegt het al: deze knieklacht ontstaat bijvoorbeeld door springen. We zien de springersknie vaak bij springsporten, zoals basketbal of volleybal.

Een springersknie geeft pijn aan de voorkant van de knie nadat je veel gesprongen hebt. Als je net onder je knieschijf drukt, voel je pijn.

Heb je weinig pijn, dan kan de pijn weinig kwaad. Kijk echter wel uit dat je niet ‘door de pijn heen gaat’ en zo alsnog veel pijn krijgt. Heb je veel last van je knie, stop dan met de bewegingen die de pijn veroorzaken en ga bijvoorbeeld enkele weken niet volleyballen.

Lopersknie

Een brandende, stekende pijn aan de buitenkant van je knie? Dat kan betekenen dat je een lopersknie hebt. Je krijgt de pijn na het sporten. Ook hier blijkt uit de naam welke sporters vaak met een lopersknie te maken krijgen: hardlopers. Fanatieke wielrenners kunnen er ook last van krijgen.

Net als bij de springersknie geldt: luister naar de pijn. Wordt de pijn te erg, blijf de knie dan niet belasten. Komt de pijn door hardlopen, doe dat dan enkele weken niet en vervang het door een andere sport die de knie niet zo belast, bijvoorbeeld zwemmen. Daarna is het een kwestie van weer rustig opbouwen met hardlopen.

Ontstoken slijmbeurs

In je knie, voor je knieschijf, zit een slijmbeurs. Dat is een soort kussentje in je knie dat helpt om je kniegewricht soepel te laten bewegen.

Als je op je knieën zit, leun je precies op de slijmbeurs. Bij mensen die te veel of te lang achter elkaar op hun knieën zitten, kan een slijmbeursontsteking ontstaan doordat de slijmbeurs continu onder druk staat. Ook als je op je knie valt of je knie flink stoot, kan dat een slijmbeursontsteking veroorzaken. Dit geeft pijn aan de voorkant van de knie.

Artrose van de knie

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner wordt. Dat heeft pijn in de knie en stijfheid in de knie tot gevolg. De klachten kunnen soms duidelijker zijn en dan weer wat afzwakken, en spelen vooral op als je bijvoorbeeld traploopt of je knie op een andere manier gebruikt.

Bij artrose is het belangrijk om in beweging te blijven, maar wel op een manier die de knieën niet te zwaar belast.

Gescheurde meniscus

In de knie zitten twee schijfjes van kraakbeen die we menisci noemen. Die schijfjes zitten er om de schokken van bewegingen op te vangen en om je knie soepel te kunnen bewegen.

Als een meniscus scheurt, komt dat vaak door een plotselinge draaibeweging, bijvoorbeeld tijdens het sporten, of door slijtage.

Heb je een gescheurde meniscus, dan doen staan en (trap)lopen pijn. Je voelt de pijn aan de zijkant van je knie. Ook wordt je knie dik.

Als de pijn niet al te erg is, is het het best om gewoon met mate te blijven lopen en staan. Zorg ervoor dat je je knie niet overbelast.

Gescheurde kruisband

Scheur je een kruisband, dan merk je dat duidelijk: je hoort of voelt iets knappen in je knie. Je hebt direct pijn in je knie en je knie wordt al snel dik en soms ook blauw. Met een gescheurde kruisband is je knie slap, waardoor je niet goed kunt staan op je been. Je zakt als het ware door je knie heen als je probeert te staan.

Je doet er goed aan je knie direct te koelen. Een operatie kan nodig zijn om de kruisband te herstellen. Dit hangt af van de hoeveelheid pijn die je ervaart, het verloop van het herstel en de vraag of je bijvoorbeeld een sport beoefent die je knieën zwaar belast. Als je weer op je oude niveau wilt kunnen sporten na een gescheurde kruisband, is daar vaak een operatie voor nodig.

111920 Fysio Effect Sfeer _6704

Fysiotherapie knie: snel geholpen bij FysioEffect

Je wilt niet lang met pijn rondlopen omdat je moet wachten op een afspraak bij de fysio. Bij ons kun je vrijwel altijd binnen 24 uur terecht. Is er echt haast bij? Bel ons dan, dan heb je grote kans dat je vandaag nog kun langskomen.

Een intake voor je knieklachten is bij ons niet alleen een kwestie van papieren invullen. We sturen je tijdens de intake niet weg met een pappen-en-nathouden-advies, maar kijken altijd of we direct voor pijnverlichting kunnen zorgen. Je krijgt advies over hoe je je knie goed blijft bewegen bij jouw specifieke knieklachten.

Pijnvermindering bij knieklachten: kom naar de fysio

Pijn in je knie is geen pretje. Je kunt geen stap zetten zonder eraan herinnerd te worden. De pijn voorkomen gaat niet, want de hele dag op de bank zitten of je been niet buigen is geen optie.

Wil je je kniepijn aanpakken, maak dan een afspraak bij FysioEffect. Je fysiotherapeut kijkt kritisch naar je knieklachten en maakt vervolgens een behandelplan op maat voor je.

Dat behandelplan heeft een duidelijk doel: we willen je niet meer terugzien. Klinkt nogal onaardig. Maar bedenk je: jij wilt ook helemaal niet naar de fysiotherapeut. Jij wilt blijvend van je pijn af, zodat je geen fysiotherapeut meer nodig hebt. En dat is precies waar wij op aansturen. We pakken je knieklachten bij de wortel aan en bestrijden de oorzaak van de pijn in je knie, niet (alleen) de pijn zelf.

Wanneer naar de fysio met knieklachten?

Kom naar de fysiotherapeut als je knieklachten langer dan 4 à 6 weken aanhouden. Heb je je knieband gescheurd, dan raden we je aan daarmee naar de dokter te gaan, omdat je mogelijk een operatie nodig hebt.

Als je een knieoperatie krijgt of hebt gehad, is de fysio er ook voor je om je te helpen revalideren. Samen bouwen we de kniebewegingen weer op een duurzame manier op en trainen we je spieren, zodat je je weer vrij kunt bewegen.

111920 Fysio Effect Sfeer _6005

Knieklachten? Doe niet zomaar oefeningen!

Pijn in de knie kan veel verschillende oorzaak hebben. Elke oorzaak vraagt om een specifieke behandeling. Ga daarom niet naar eigen inzicht oefeningen doen als je knieklachten hebt. Dit kan de pijn verergeren en een negatieve uitwerking hebben op de oorzaak van je kniepijn.

Twijfel je over wat voor soort pijn je in je knie hebt? Raadpleeg dan altijd je fysiotherapeut!

Pijn in je knie? Dit doen we als je een afspraak bij ons maakt

Maak je een afspraak bij ons vanwege knieklachten, dan ziet het traject er zo uit.

1. Kennismaking.

Wie ben je, hoe ziet je leven eruit en wat zijn je klachten? We doen een lichamelijk onderzoek en een knie onderzoek om je pijn onder de loep te nemen. En, zeker zo belangrijk: we horen graag wat je doel is van je bezoek aan ons.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213
111920 Fysio Effect Sfeer _6547

2. Behandelplan op maat.

Op basis van onze kennismaking maken we een concreet plan op maat voor jou om te werken aan je knieklachten. Stap voor stap werken we toe naar jouw doel.

3. Aan de slag!

Samen met jou zetten we de schouders eronder. We brengen het behandelplan in de praktijk en sturen bij waar nodig.

111920 Fysio Effect Sfeer _6264
111920 Fysio Effect Sfeer _6213

Geen wachtlijsten voor al deze specialismes

Bij FysioEffect hebben we een groot team fysiotherapeuten met allemaal hun eigen specialisaties. Dat zorgt ervoor dat we heel veel kennis en kunde in huis hebben, zodat we je bij uiteenlopende klachten kunnen helpen.

Elke behandeling van FysioEffect is een unieke behandeling op maat. Je kunt bij ons terecht als je een specialist zoekt in:

Weet je niet precies wat voor soort fysiotherapie je nodig hebt, maak dan een afspraak bij ons. Tijdens de intake gaan we dan dieper in op jouw klachten. We maken vervolgens een behandelplan op maat voor je en zorgen ervoor dat jij in behandeling gaat bij de juiste fysiotherapeut.

Heb je weinig tijd en wil je snel hulp? Boek dan een online consult!

Dit maakt FysioEffect uniek

Je bent direct aan de beurt

Pijn kan een zware wissel trekken op je dagelijks leven. Daarom doen we niet aan ‘er zijn nog drie wachtenden voor u’. Je kunt vrijwel altijd binnen 24 uur bij ons terecht. Heb je erge knieklachten en heb je snel hulp nodig? Bel ons en we kijken of we je vandaag direct kunnen inplannen.

Een behandeling op maat, gericht op jouw klachten

Kom jij bij ons met knieklachten, dan trekken we niet het standaard behandelplan ‘knieklachten’ uit de kast. We kijken altijd naar jouw situatie en jouw leven. Welke behandeling past daarbij? En wat is jouw doel? Jouw behandelplan is een plan op maat.

We hopen je nooit meer te zien

Het is niet dat we je niet aardig vinden, maar toch hopen we je niet al te vaak te zien. Het is jammer voor ons verdienmodel, maar wij zijn ervoor om blijvende oplossingen te bieden. Doen wij ons werk goed, dan zien we je niet meer terug. Daar zetten we op in.

Heel veel specialisaties onder één dak

Of je nu knieklachten, rugklachten of een sportblessure hebt: bij FysioEffect vind je een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in jouw klacht. Maak je online je afspraak, dan zie je de specialisaties vermeld staan en boek je gelijk iemand die gespecialiseerd is in jouw klacht.

Hier vind je FysioEffect

FysioEffect heeft inmiddels 10 vestigingen in de regio Den Haag en Leiden. Onze praktijken vind je op makkelijk te bereiken plaatsen, vaak in het centrum of in de buurt van een (trein)station.

Je kunt bij ons terecht voor:

Kun je zelf niet naar de praktijk komen omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of aan het herstellen bent van een operatie, dan brengen wij de praktijk naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.