Enkelklachten

Niet of moeilijk kunnen lopen doordat je enkelklachten hebt is heel onhandig. Je voelt je erg beperkt in alles wat je doet. Bij pijn in je enkel helpt de fysiotherapeut je graag. Hij gaat na wat het probleem is met je enkel en kijkt samen met jou naar de mogelijkheden om je enkel op een gezonde en duurzame manier te doen herstellen.

111920 Fysio Effect Sfeer _6004

Pijn in je enkel: wat is de oorzaak?

Pijn in de enkel wordt in verreweg de meeste gevallen veroorzaakt door een onnatuurlijke beweging. Je enkel klapt bijvoorbeeld naar binnen doordat je je voet verkeerd neerzet of schuin neerzet op een schuine ondergrond. Als dit gebeurt, is de oorzaak van pijn in je enkel je ook direct duidelijk: dat je enkel dubbelklapt, ontgaat dat je zelf ook niet.

Soorten enkelklachten:

Verzwikking, verstuiking, gescheurde enkelband of botbreuk

Als je enkel inderdaad dubbelklapt, kan dat drie gevolgen hebben: verzwikking, verstuiking (inscheuring) of in specifieke gevallen een botbreuk. Verder kan een verstuiking van de enkel een gescheurde enkelband betekenen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

In verreweg de meeste gevallen heb je te maken met een verzwikking van je enkel. Verzwikking herken je doordat je pijnlijke enkel gezwollen is. Het lastige is dat een verstuikte enkel er in de eerste instantie vaak hetzelfde uitziet. Vaak kan de fysiotherapeut wel vaststellen of het om een verzwikking of een verstuiking gaat. Verzwikking en verstuiking zijn enkelklachten die meestal vanzelf weggaan door de enkel voldoende rust te geven.  

Als je een gescheurde enkelband hebt, is dat te zien aan de buitenkant van de enkel. Die wordt redelijk snel dik nadat voet is dubbelgeklapt, en daarna blauw.

Een botbreuk resulteert er vaak in dat je voet een onnatuurlijke stand heeft ten opzichte van je onderbeen. Bij een botbreuk wordt vaak een röntgenfoto gemaakt van je voet om de breuk in kaart te brengen.

Fysio-Leiden

Enkelklachten: welke symptomen horen erbij?

Enkelklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De symptomen van je enkelklachten zijn afhankelijk van de oorzaak van je enkelklachten. Er zijn veel verschillende symptomen van enkelklachten, waarvan pijn in je enkel de duidelijkste is. Het kan zijn dat je alleen pijn voelt als je je enkel belast. Ook is het mogelijk dat je je enkel constant voelt, dus ook als je bijvoorbeeld in bed ligt.

Naast pijn kun je bijvoorbeeld de volgende symptomen hebben:

  • Een zwelling rond de enkel;
  • Een bloeduitstorting bij de enkel;
  • Een rode huid rond de enkel;
  • Een onnatuurlijke stand van de voet ten opzichte van het been.

Het hangt van de aard van je enkelklachten af of je medische hulp of hulp van de fysiotherapeut nodig hebt. Een verzwikking lost meestal zichzelf op door rust te houden, maar een botbreuk heeft medische aandacht nodig. Roep bij twijfel altijd professionele hulp in.

Wanneer fysiotherapie bij een verzwikte, verstuikte of gebroken enkel?

Als je je enkel verzwikt hebt, zal de pijn vaak vanzelf wegtrekken als je even rustig aan doet en je voet niet te zwaar belast. Een verstuikte enkel gaat ook vaak vanzelf over, maar wordt soms ook medisch verbonden op zo’n manier dat de scheur in de enkelbanden weer op een juiste manier dichtgroeit. Hierna is het een kwestie van langzaam maar zeker het gebruik van je enkel opbouwen, waarbij een bandage of tape kunnen helpen om je enkel te ondersteunen.

Heb je een gescheurde enkelband, dan wordt je enkel voor meerdere weken voorzien van een drukverband of een spalk. Dat zorgt ervoor dat je gescheurde enkelbanden weer op de juiste manier naar elkaar toegroeien. Na die paar weken begint de herstelperiode, waarin je je enkel stukje bij beetje weer kunt gebruiken.

De fysiotherapeut helpt je op het moment dat het herstel van je enkel (na verzwikking, verstuiking, een gescheurde enkelband of botbeuk) lastig blijkt. Je blijft bijvoorbeeld pijn houden of je enkel blijft zwak of zelfs dik, ook als je rustig opbouwt en je enkel niet overbelast.

Blijft je enkelblessure opspelen en blijft je enkel gezwollen, instabiel of pijnlijk? Maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut.

Snel van je enkelklachten af met fysiotherapie

De fysiotherapeut is er om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen. Als je met enkelklachten bij hem komt, stelt hij een behandelplan op maat voor je op. Dat behandelplan past bij jouw klacht en jouw leven.

Het behandelen van de pijn is echter niet het enige en grootste doel van fysiotherapie. We doen er alles aan om je snel van je pijn in je enkel af te helpen, maar er is iets dat we nog belangrijker vinden: dat de pijn wegblijft.

Daarom zetten we in op duurzaam herstel en niet op symptoombestrijding. We gaan op zoek naar het onderliggende probleem en pakken dat aan. Op die manier loop jij straks weer zonder problemen, en over een paar weken ook nog steeds. Natuurlijk vinden we het fijn om je als klant te hebben, maar ons uiteindelijke doel is toch dat je wegblijft omdat je ons niet meer nodig hebt.

111920 Fysio Effect Sfeer _6012

Ontsteking in je hiel of enkel

Er zijn ook enkelklachten die niet door een plotselinge beweging komen. Een ontsteking in je hiel of enkel is daar een voorbeeld van.

Pijn aan de achterkant van je enkel kan duiden op een slijmbeursontsteking van de hiel. Een slijmbeursontsteking is een goed te behandelen klacht. De pijnlijke enkel tapen kan bijvoorbeeld helpen, net als dry needling en massage.

Heb je je enkel eerder verzwikt en heb je daarna je enkel te zwaar belast, dan kun je last krijgen van een ontstoken enkel. Dat betekent dat het gewrichtsvocht in je enkel ontstoken is. Ook hier helpt de fysiotherapeut: naast rust zijn dry needling en massage effectieve methodes. Ook bepaalde oefeningen kunnen je helpen om van je ontstoken enkel af te komen.

Ook een achillespeesontsteking kan de boosdoener zijn bij pijn in je enkel. De achillespees, een pees die bestaat uit drie kuitspieren, loopt tot het hielbot. Je gebruikt je achillespees vooral als je rent. Een achillespeesontsteking is het gevolg van overbelasting van de achillespees, vaak door sporten.

Om de ontsteking aan je achillespees op te lossen, is rust nodig. Blijf je last houden van je achillespees en/of je enkel, dan is enkel fysiotherapie een goed idee. Je fysiotherapeut geeft je de goede oefeningen om de belasting van je achillespees op een goede manier weer op te bouwen. Ook taping kan helpen om je pees te ondersteunen.

Artrose in je enkel

Artrose staat voor slijtage van kraakbeen. Kraakbeen dient als een soort ‘kussentje’ tussen je gewrichten, dat ervoor zorgt dat die gewrichten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Als het kraakbeen in je enkel slijt, kun je dus minder soepel bewegen. De loopbewegingen die je eerst automatisch maakte, gaan moeite kosten en pijn doen. Het kan zijn dat de enkel zwelt. Je enkel strekken en buigen is pijnlijk. Een ernstige vorm van artrose in de enkel kan voor knobbeltjes zorgen op de enkel.

Heb je artroseklachten, dan helpt je fysiotherapeut je om je enkel op de juiste manier in beweging te houden en om het gewricht te stabiliseren. Ook kan medical taping helpen om de enkel steun te geven.

Klapvoet (ook wel voetheffersparese of drop foot genoemd)

Heb je een klapvoet, dan kun je je voet niet goed afrollen. In plaats daarvan ‘klap’ je je voet op de grond. Doordat je op die manier loopt, kun je vaker struikelen of vallen. Vaak is een zenuw die niet goed functioneert de oorzaak van een klapvoet. Dat kan komen doordat de zenuw bijvoorbeeld bekneld is. Zo’n zenuwbeknelling zorgt er soms ook voor dat je tintelingen in je voet voelt, of een dof gevoel.

Fysiotherapie voor je enkel helpt je doordat je oefeningen krijgt die de juiste spieren versterken. Als een operatie nodig is, is de fysiotherapeut na die operatie de plek om te leren het bewegen van je enkel en voet weer goed op te bouwen.

Zo behandelt FysioEffect jouw enkelklachten

Bij FysioEffect krijg je altijd een traject op maat. We stemmen ons traject af op jouw enkelklachten, op jouw leven en op jouw doel.

1. Kennismaking en lichamelijk onderzoek

Je maakt kennis met jouw fysiotherapeut. Je vertelt hem waarom je bij hem komt. Hij stelt je vervolgens een aantal vragen over je klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Zo stelt hij vast wat de oorzaak is van je klachten.

111920 Fysio Effect Sfeer _5983
111920 Fysio Effect Sfeer _6264

2. Persoonlijk behandelplan op maat

Aan de hand van jullie kennismaking en het lichamelijk onderzoek stelt je fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan op maat voor je op. We kijken naar wat jouw lichaam gewend is en stemmen je behandelplan daarop af. Daardoor is jouw behandelplan uniek. Als je oom ook bij ons komt met precies dezelfde klachten en precies dezelfde oorzaak, kan het goed zijn dat jullie een ander behandelplan krijgen.

3. In beweging komen en blijven

Aan het werk! We volgen het behandelplan en schaven het zo nodig bij. We houden steeds jouw doel voor ogen en zorgen dat je daar zo snel mogelijk komt. En, nog belangrijker: we gaan voor duurzaam herstel. Om gezond te worden en te blijven, moet je niet alleen in beweging komen, maar ook in beweging blijven.

111920 Fysio Effect Sfeer _6277

Blijvend van je enkelklachten af? Boek nu je afspraak!

Bij FysioEffect weten we: rondlopen (of rondhinkelen) met pijn is nooit een pretje. We vinden het daarom belangrijk dat iedereen met pijn zo snel mogelijk hulp krijgt. Daarom werken we niet met wachtlijsten: je bent direct aan de beurt bij FysioEffect. Als je vandaag contact met ons opneemt, is de kans groot dat we vandaag al direct een plekje hebben.

De intake is bij ons niet alleen om te kijken wat eraan scheelt. We kijken natuurlijk goed naar je lichaam en luisteren naar je verhaal over je klachten, maar we houden ook van actie. Daarom doen we altijd ons best om je tijdens de intake al te helpen om de pijn te verminderen.

FysioEffect: jouw specialist bij pijn in de enkel

Voor enkel fysiotherapie zit je goed bij de fysiotherapeuten van FysioEffect. Onze fysiotherapeuten hebben verschillende specialisaties: de een is gespecialiseerd in rugklachten, een volgende in heupklachten en een derde in voetklachten. Ook vind je bij ons verschillende sportfysiotherapeuten die weten hoe ze sporters op een goede, duurzame manier van een sportblessure laten herstellen en nieuwe sportblessures kunnen voorkomen.

Boek je een afspraak bij FysioEffect voor enkel fysiotherapie, dan kun je zelf je specialist kiezen. Als jij bij ons komt voor pijn in je enkel, kijk dan zeker naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in voetklachten. Of kies voor een van onze sportfysiotherapeuten als je enkelklachten het gevolg zijn van een sportblessure.

FysioEffect als jouw fysiotherapeut: de voordelen

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je rugklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

Hier vind je FysioEffect

FysioEffect heeft inmiddels 10 vestigingen in de regio Den Haag en Leiden. Onze praktijken vind je op makkelijk te bereiken plaatsen, vaak in het centrum of in de buurt van een (trein)station.

Je kunt bij ons terecht voor:

Kun je zelf niet naar de praktijk komen omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of aan het herstellen bent van een operatie, dan brengen wij de praktijk naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.

Andere veelvoorkomende klachten

Heb je andere klachten, zoals: rugklachten, een hernia, nekklachten, heupklachten, knieklachten, kaakklachten, schouderklachten of bekkenklachten? Ook hier helpen we jou graag bij!

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.