Gescheurde meniscus

Heb je een plotselinge (draai)beweging gemaakt? En zit je nu languit op de bank met een knie die dik, pijnlijk en stijf is? Misschien is jouw meniscus gescheurd. Laat je onderzoeken door een fysiotherapeut, krijg een behandelplan op maat en word je pijn snel weer de baas!

Fysio-Leiden

Wat is een gescheurde meniscus precies?

Een gescheurde meniscus is logischerwijs niks anders dan een meniscus waar een scheur in zit. Iets wat heel wat pijnklachten met zich meebrengt.

Hoe dat precies komt? Je menisci – schijfjes van kraakbeen waarvan je er twee hebt in elke knie – hebben als functie om de schokken van bewegingen op te vangen en je kniegewricht te stabiliseren. En je kunt je voorstellen: worden schokken – door een scheur in één van je menisci – niet meer goed gedempt, dan gaat bewegen een stuk minder soepel.

111920 Fysio Effect Sfeer _6012

Scheur in meniscus: wat zijn de symptomen?

Scheur in meniscus: wat zijn de symptomen?
Twijfel je nog of jij te maken hebt met een scheur in je meniscus óf dat je kniepijn ergens anders vandaan komt? Een gescheurde meniscus is te herkennen één of meer van de volgende klachten:

  • Pijn aan de zijkant van je knie;
  • Moeite met hurken, staan, lopen en traplopen;
  • Je knie niet meer volledig kunnen strekken of buigen;
  • Een zwelling in je knie (door vochtophoping);
  • Een klikkend geluid tijdens het bewegen van je knie.

Wat is de oorzaak van mijn blessure?

Denk je nu: ‘die klachten komen me wel heel bekend voor, maar een plotselinge (draai)beweging heb ik niet gemaakt’? Dat kan kloppen. Want hoewel een scheur in de meniscus in de meeste gevallen wél acuut ontstaat, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een ongeval, is het ook goed mogelijk dat deze blessure geleidelijk optreedt.

Een langzaam optredende scheur in je meniscus is bijvoorbeeld het gevolg van:

  • Ouderdom. Door slijtage ontstaat er geleidelijk een scheur.
  • Instabiele kniebanden. Functioneren je kniebanden niet goed, dan komt er extra druk te staan op je meniscus als je beweegt.

Hoe weet ik zeker of mijn meniscus gescheurd is?

Kun jij je vinden in de beschreven symptomen en oorzaken? En heb je het vermoeden dat jouw meniscus gescheurd is? De volgende stap is om je diagnose officieel te laten vaststellen door een fysiotherapeut. Hij of zij doet lichamelijk onderzoek, legt de vinger op exact de zere plek én vertelt jou hoe je je blessure vervolgens het best behandelt.

Dit is hoe je van je knieklachten afkomt

Hink jij rond met pijn in je knie, dan is het dus superbelangrijk dat je tijdig aan de bel trekt bij een fysiotherapeut. Want hoe eerder je je klachten aanpakt, hoe sneller en beter je herstelt.

Blijk je volgens je fysiotherapeut inderdaad een gescheurde meniscus te hebben? Waar je in sommige gevallen het advies krijgt je te laten opereren, is deze blessure gelukkig meestal eenvoudig te behandelen met fysiotherapie. Bij FysioEffect krijg je bijvoorbeeld:

  • Oefeningen waarmee je je knie sterker en soepeler maakt;
  • Advies over welke bewegingen in het dagelijks leven je wel en niet mag doen;
  • Tips voor hoe je de pijn in de tussentijd zo dragelijk mogelijk maakt.
111920 Fysio Effect Sfeer _6555

In 3 stappen aan de slag met je herstel

Kun je niet wachten jouw sportschoenen weer aan te mogen trekken? En/of om weer te kunnen bewegen zonder kniepijn? Goed nieuws: bij FysioEffect ga je al in 3 stappen aan de slag met je herstel!

1. Intakegesprek

Bij ons kun je vrijwel direct terecht voor een intakegesprek. Hierin vertel je precies waar je pijn hebt en hoe en wanneer je klachten zijn ontstaan. Met een kort lichamelijk onderzoek stellen we vast of je meniscus inderdaad is gescheurd of dat je kniepijn ergens anders vandaan komt.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213
111920 Fysio Effect Sfeer _6156

2. Behandelplan op maat

Op basis van jouw persoonlijke situatie stellen we een behandelplan op maat op. Omdat alle oefeningen hierin volledig zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie, weet je zeker dat je supereffectief te werk gaat.

3. Werken aan je herstel

Als jouw plan op papier staat, gaan we meteen aan de slag met de uitvoering ervan. Je doet oefeningen die specifiek voor jou zijn opgesteld en je krijgt vakkundig advies. Voor je het weet ben je weer volledig op de been!

Fysio-zoetermeer

Deze week nog terecht voor een intake?

Bij FysioEffect hanteren we geen tot nauwelijks wachtlijsten. Dus: waar wacht je nog op? Plan jouw intakegesprek vandaag nog in en start deze week al met je herstel!

fysiotherapie-aan-huis-fysioeffect

Elke behandeling van FysioEffect is een unieke behandeling op maat. Je wordt gekoppeld aan een specialist die veel ervaring heeft met knieklachten. Je kunt bij ons terecht als je een specialist zoekt in:

Weet je niet precies wat voor soort fysiotherapie je nodig hebt, maak dan een afspraak bij ons. Tijdens de intake gaan we dan dieper in op jouw klachten. We maken vervolgens een behandelplan op maat voor je en zorgen ervoor dat jij in behandeling gaat bij de juiste fysiotherapeut.

Heb je weinig tijd en wil je snel hulp? Boek dan een online consult!

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je rugklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

Hier vind je FysioEffect

FysioEffect heeft inmiddels 10 vestigingen in de regio Den Haag en Leiden. Onze praktijken vind je op makkelijk te bereiken plaatsen, vaak in het centrum of in de buurt van een (trein)station.

Je kunt bij ons terecht voor:

Kun je zelf niet naar de praktijk komen omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of aan het herstellen bent van een operatie, dan brengen wij de praktijk naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.