Rugpijn door stress

Rugpijn is vaak erg vervelend en het beperkt je in het dagelijkse leven. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot rugpijn waarvan stress een belangrijke factor is. Rugpijn door stress is vaak nog onbegrepen: stress wordt vaak niet direct als oorzaak van de klachten gezien. Juist daarom is het belangrijk om de stressfactoren te bespreken en mee te nemen in het behandelen van de rugpijn.

111920 Fysio Effect Sfeer _5860

Heb je last van rugpijn door stress?

Lichamelijke reacties op stress kunnen bewust en onbewust regelmatig voorkomen. Stress zorgt vaak voor spanning in het lichaam en kan zich uiten in hoge of lage rugpijn. Als je last heb van rugpijn door stress, is het belangrijk om de stressfactoren in kaart te brengen. Veel voorkomende stressfactoren zijn bijvoorbeeld een hoge werkdruk, geen fijne werkomgeving, angst of negatieve privésituaties. Ook is het goed om te weten hoe rugpijn door stress ontstaat.

Zo ontstaat rugpijn door stress

Stressfactoren kunnen rugpijn veroorzaken, in stand houden of zelfs verergeren. Dit komt doordat er door stress een verhoogde spierspanning kan ontstaan in het lichaam. Deze spierspanning ontstaat doordat er geen balans meer is tussen inspanning en ontspanning. Als het lichaam altijd ‘actief’ is, heeft het geen kans om te herstellen. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan. Naast de normale dagelijkse belasting komt er dus extra druk op de lage rug terecht. Daarnaast hebben mensen vaak de neiging om hun spieren aan te spannen in stressvolle situaties. Ze trekken dan bijvoorbeeld langdurig hun schouders op. Hierdoor ontstaat er een verhoogde spierspanning. Rugpijn door stress kan zich dus uiten in pijn in de bovenrug, maar komt ook voor in de lage rug.

Rugpijn door stress verhelpen met fysiotherapie

Het is van essentieel belang om niet door te blijven lopen met de klachten. Rugpijn door stress verhelpen kan door middel van fysiotherapiebehandelingen die bestaan uit verschillende onderdelen. De therapeut besteedt aandacht aan het fysieke aspect door lichamelijk onderzoek en een gerichte behandeling uit te voeren. Daarnaast neemt hij ook het mentale aspect mee in de behandelingen. De therapeut probeert samen met jou een plan te maken om de stressfactoren zo veel mogelijk te verminderen.

Oefeningen doen om de pijn in je rug te verlichten

Oefeningen zijn een belangrijk onderdeel om rugpijn door stress te verhelpen. Ontspanningsoefeningen zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de doorbloeding van de spieren en om rustmomenten voor je lichaam te creëren. Bij deze ontspanningsoefeningen speelt ademhaling een belangrijke rol. Bij stressvolle momenten ademen we namelijk vaak sneller en oppervlakkig via de borst. Door middel van de oefeningen kun je de frequentie van je ademhaling verlagen en de ademhaling weer terugbrengen naar de buik. Ook het sterker maken van de spieren komt gedurende het herstelproces aan bod. Hiermee zorg je ervoor dat je spieren meer aankunnen, zodat je klachten in de toekomst voorkomt.

111920 Fysio Effect Sfeer _6008

Je rugpijn door stress laten behandelen bij FysioEffect

Binnen FysioEffect hebben wij een behandelmethode om rugpijn door stress te behandelen. De behandelmethode van FysioEffect bestaat uit Analyseren, Mobiliseren, Stabiliseren en Specialiseren. Dit betekent dat we je eerst leren kennen zodat we een behandelplan op maat kunnen maken. In dit plan is staat niet alleen je herstel centraal, maar werken we er ook aan dat je geen nieuwe klachten ontwikkelt. We helpen je blessurevrij doorgroeien en maken samen je lichaam zo sterk, soepel en weerbaar mogelijk.

Fysiotherapie van FysioEffect heeft de volgende voordelen:

  • Sneller pijnvrij;
  • Meetbare progressie en resultaten;
  • Leefstijl coaching;
  • Contracten met alle zorgverzekeraars;
  • Afspraak binnen 24 uur.

Je vindt ons hier

Je bent welkom in een van onze praktijken. Elke locatie is goed bereikbaar en op 5 minuten loopafstand van het station. Zo helpen we je graag verder met:

Als je niet naar onze praktijk kunt komen, dan komen wij naar jou toe voor  fysiotherapie aan huis

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je rugklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213

Snel geholpen bij FysioEffect

FysioEffect verspilt geen tijd aan symptoombestrijding, maar focust zich op het aanpakken van de oorzaak. Het team bestaat uit enthousiaste therapeuten met gevarieerde specialisaties, zodat er voor iedereen een passend behandelplan op maat gemaakt kan worden.

Dit zijn de expertisegebieden van FysioEffect:

C. Ceval

Mevrouw C. Ceval

"Duidelijke diagnose, goede behandelig en nog wel het belangrijkste: klachten waren snel verholpen. Bedankt fysio effect en fysiotherapeute Roos in het speciaal!"

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.

AFSPRAAK MAKEN

Contactformulier

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor advies of een afspraak.

  • Al onze praktijken zijn geopend (ook tijdens de lockdown). Op de locaties hanteren we de maatregelen van het RIVM, daarnaast is een mondkapje dragen in onze praktijken verplicht. Voor een afspraak kun je terecht in een van onze vestigingen of wij komen bij jou thuis. Ook voor een online consult kan je bij FysioEffect terecht. Maak hieronder direct een afspraak: