Rugklachten door verkeerde lichaamshouding

Ervaar je regelmatig pijn of stijfheid in je rug en/of nek? Maar heb je geen foute beweging gemaakt of harde klap gehad? De kans is groot dat je klachten samengaan met een verkeerde lichaamshouding. Met de hulp van een fysiotherapeut word én blijf je je pijn de baas!

Fysiotherapie-Scheveningen

Hoe weet ik of mijn pijn door een verkeerde lichaamshouding komt?

Helemaal zeker weten of jouw rugklachten het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding, dat doe je natuurlijk pas als je een fysiotherapeut bezoekt. Hij of zij stelt dit vast met een lichamelijk onderzoek. Wel kun je jezelf alvast afvragen of je onderstaande symptomen herkent. Tekenen van houdingsgerelateerde rugklachten zijn bijvoorbeeld:

  • Pijn in je onderrug, bovenrug en/of nek;
  • Je ervaart alleen klachten als je een specifieke sta- of zithouding aanneemt;
  • Je pijn wordt minder als je een andere houding aanneemt of beweegt.

De lichaamshouding die je wél moet aannemen

Of je nu klachten ervaart bij (langdurig) zitten of juist bij het staan in een bepaalde houding, het belangrijkste om te onthouden is: houd je rug recht. Rug-/nekklachten ontstaan als je zit of staat met een bolle of holle rug. Je spieren komen dan onder verhoogde spanning te staan en dat resulteert in pijn. Je lichaam hoort – vanaf je oren tot aan je heupen – in een rechte lijn te lopen.

Tips om je houding te verbeteren en de pijn te verlichten

Klinkt misschien heel logisch. Maar de daad bij het woord voegen en je rug constant in een rechte lijn houden, is zo makkelijk nog niet. Je lichaam schiet vaak onbewust terug in de houding die het gewend is. Dé reden waarom het verstandig is aan de bel te trekken bij een fysiotherapeut. Hij of zij weet immers precies met welke oefeningen en bewegingen jij je lichaam wél de juiste houding aanleert.

Hieronder vind je enkele tips die je in de tussentijd helpen de pijn te verlichten.

1. Juiste zithouding: houd je heupen en knieën in een hoek van 90 graden

Heb je last van je rug als je (langdurig) in een bepaalde houding zit? Zorg ervoor dat je je rug recht tegen de stoel-/bankleuning aanhoudt en dat je je heupen en knieën in een hoek van 90 graden houdt. Bij een zittend beroep is een ergonomische stoel aan te raden.

2. Juiste stahouding: ga met je rug tegen de muur staan

Heb je moeite met je rug recht houden tijdens het staan, dan kun je dat oefenen door regelmatig met je rug tegen een muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je hielen, billen, schouders en achterhoofd contact maken met de muur, neem deze houding in je op en probeer – telkens als je staat – op dezelfde manier te gaan staan.

3. Verander regelmatig van houding

Of je nu rugklachten ervaart bij langdurig zitten of juist bij langdurig staan: regelmatig van houding veranderen helpt je de pijn te verlichten. Bij een zittend beroep doe je er bijvoorbeeld goed aan regelmatig te gaan staan of een rondje te lopen. En sta je juist lang op een dag, dan is het verstandig je lichaam soms even te ontlasten door te gaan zitten óf door een stukje te lopen.

111920 Fysio Effect Sfeer _5979

Hoe een fysiotherapeut jouw rugklachten verhelpt

Écht voorgoed afrekenen met jouw verkeerde lichaamshouding en rugklachten, dat blijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De hulp van een specialist – zoals een fysiotherapeut – is daarom geen overbodige luxe. Bij de fysio krijg je oefeningen en adviezen die specifiek zijn afgestemd op jouw lichaam en dagelijks leven. Zo ga je supereffectief te werk en ben je snel van je pijnklachten af.

In 3 stappen van je rug- en nekpijn af

Bij FysioEffect ga je al in 3 stappen aan de slag met het verbeteren van jouw lichaamshouding.

1. Kennismakingsgesprek

In een eerste gesprek vertel je ons waar de pijn zich precies voordoet, bij welke houding je klachten ervaart en hoe jouw dagelijks leven eruit ziet. Samen met wat korte lichamelijke testjes die je ondergaat, geeft dit ons een helder beeld van jouw persoonlijke situatie.

111920 Fysio Effect Sfeer _5983
111920 Fysio Effect Sfeer _6264

2. Een behandelplan afgestemd op jouw situatie

Aan de hand van het eerste gesprek krijg je een behandelplan op maat. De oefeningen en tijdsplanning die je hierin terugvindt, zijn volledig afgestemd op jouw lichaam, dagelijkse activiteiten en klachten. Wel zo fijn. Zo weet je zeker dat je jouw pijn effectief aanpakt en dat je je rug niet over- of onderbelast.

3. Aan de slag met je herstel

Nadat het behandelplan afgerond en helder is, is het tijd om aan de slag te gaan. Samen met je fysiotherapeut doe je passende oefeningen, je krijgt waardevol advies en je leert hoe je in het vervolg wél de juiste lichaamshouding aanneemt. Hierdoor profiteer je van herstel op de korte én lange termijn!

111920 Fysio Effect Sfeer _6277

Zet vandaag nog een stap in de goede richting

Zet vandaag nog een stap in de goede richting. Plan jouw afspraak vandaag nog in en reken direct af met je verkeerde lichaamshouding! Je kunt bij ons supersnel terecht. We hebben namelijk geen tot nauwelijks wachtlijsten.

FysioEffect als jouw fysiotherapeut: de voordelen

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je klachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

Hier vind je FysioEffect

FysioEffect heeft inmiddels 10 vestigingen in de regio Den Haag en Leiden. Onze praktijken vind je op makkelijk te bereiken plaatsen, vaak in het centrum of in de buurt van een (trein)station.

Je kunt bij ons terecht voor:

Kun je zelf niet naar de praktijk komen omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent of aan het herstellen bent van een operatie, dan brengen wij de praktijk naar jou toe voor fysiotherapie aan huis.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.