Frozen shoulder

Heb je pijn in je schouder die steeds erger wordt en uitstraalt naar je bovenarm? Misschien heb je te maken met een frozen shoulder. Een vervelende klacht, maar gelukkig wel een waarbij herstel goed mogelijk is. Met goede fysiotherapie word je de pijn en stijfheid in je schouder zo snel mogelijk de baas.

111920 Fysio Effect Sfeer _6030

Wat is een frozen shoulder precies?

Misschien ben je al langs geweest bij je huisarts die je het een en ander heeft uitgelegd over deze blessure. Of misschien ben je juist eerst zelf gaan googelen waarna je op deze pagina bent beland. Hoe dan ook is het goed om even stil te staan bij wat een frozen shoulder precies is.

Zoals de naam je eigenlijk al vertelt is je schouder bij een frozen shoulder als het ware bevroren. Hij zit vast en daardoor is bewegen pijnlijk. De verstijving en pijn kan zich voordoen bij bewegingen in alle richtingen. Van een frozen shoulder spreken we echter pas als je moeite hebt met bewegen in ten minste drie richtingen.

De oorzaak van een frozen shoulder is meestal een ontsteking in je schouder of een langdurige bewegingsbeperking door een ongeluk of operatie in je schouder.

111920 Fysio Effect Sfeer _6360

De specifieke symptomen van een frozen shoulder

Twijfel je of jij een frozen shoulder hebt of dat je schouderpijn ergens anders vandaan komt? Een frozen shoulder herken je aan symptomen als:

  • Steeds erger wordende pijn in de schouder;
  • Een uitstralende pijn naar je bovenarm;
  • Je schouder steeds minder goed kunnen bewegen in ten minste drie richtingen.

De 3 fases waar je doorheen gaat tijdens je herstel

Jouw schouder zit op dit moment in de zogenoemde bevriezende fase. Je hebt klachten als pijn en stijfheid. Met een behandeltraject bij een fysiotherapeut zorg je er langzaam maar zeker voor dat je schouder ‘ontdooit’. De 3 fases waar je doorheen gaat met een frozen shoulder zijn:

  1. De bevriezende fase. In deze fase is je schouder dus erg pijnlijk en wordt hij steeds stijver. Waar je in het begin vooral klachten ervaart met bewegen, heb je later ook pijn in rust. Deze fase duurt 2 tot 9 maanden.
  2. De bevroren fase. In deze fase neemt de schouderpijn langzaam af, maar neemt de stijfheid de overhand. Bewegen blijft moeilijk. Deze fase duurt 4 tot 12 maanden.
  3. De ontdooiende fase. In deze fase verdwijnen je klachten volledig. Je kunt je schouder langzaam maar zeker weer normaal bewegen. Deze fase duurt enkele maanden tot een aantal jaar.

Hoelang duurt het herstel van een frozen shoulder?

Een snelle optelsom van de duur van de 3 bovengenoemde fases maakt duidelijk: een frozen shoulder herstelt helaas niet zomaar binnen een paar maanden. Hier gaat heel wat tijd overheen.

Goed om te weten is wel dat fysiotherapie je hersteltraject versnelt. Je zou fysiotherapie kunnen vergelijken met een magnetron. Waar voedsel uiteindelijk uit zichzelf ontdooit, gaat dat met een magnetron een stuk sneller. En waar je kunt gaan zitten wachten tot je bevroren schouder zonder hulp ontdooit, brokkelt het ijs er sneller vanaf als je oefeningen doet bij een fysiotherapeut.

111920 Fysio Effect Sfeer _6736

Je schouderpijn aanpakken in 3 stappen

Je schouder zo snel mogelijk weer kunnen bewegen zonder pijn? Bij FysioEffect ga je al in 3 stappen aan de slag met het herstel van je frozen shoulder!

1. Je persoonlijke situatie in kaart brengen

In een eerste gesprek vertel je ons uitgebreid welke klachten je precies ervaart, hoelang je hier al last van hebt en hoe je dagelijks leven eruit ziet. Op die manier hebben we een uitgebreid en helder beeld van jouw persoonlijke situatie. Twijfel je of je een frozen shoulder hebt of dat je te maken hebt met een ander soort schouderklacht? We doen ook wat korte, lichamelijke testjes om er zeker van te zijn dat we het bij het juiste eind hebben.

2. Een behandelplan op maat

Na het kennismakingsgesprek krijg je een behandelplan dat volledig is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Wel zo fijn. Zo weet je zeker dat je behandeling supereffectief is en dat je je schouder niet over- of onderbelast.

3. Aan de slag met je herstel

Is je behandelplan helder en afgerond, dan is het tijd om daad bij het woord te voegen. Je doet passende oefeningen en krijgt advies over hoe je je schouder het best kunt belasten in het dagelijks leven. Langzaam maar zeker ontdooit je schouder en beweeg je hem weer zonder pijn.

Waarom kiezen voor FysioEffect?

Direct geholpen

Bij FysioEffect proberen we tijdens het eerste consult niet alleen de oorzaak van jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen, maar streven we er ook naar direct voor pijnverlichting te zorgen. Dit doen wij bijvoorbeeld door het geven van advies en oefeningen op maat.

Altijd een plan op maat dat werkt voor jou

Bij ons is fysiotherapie altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Protocollen kunnen een richting geven voor de behandeling, maar wij geloven in maatwerk afgestemd op jou en je klachten. We nemen dus altijd jouw persoonlijke situatie en doelen als uitgangspunt als we je nekklachten behandelen.

Blijvend pijnvrij bewegen

Een van onze belangrijkste kernpunten is dat wij je niet alleen van je klachten af willen helpen, maar dat we ons ook inzetten om die klachten voorgoed te laten verdwijnen. Onze adviezen en oefeningen zorgen zijn erop gericht dat je klachten wegblijven. Dankzij deze aanpak kun jij ook op de lange termijn pijnvrij blijven bewegen.

Deskundig team met verschillende specialisaties

FysioEffect heeft allerlei verschillende specialisaties op het gebied van fysiotherapie in huis. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. We zorgen ervoor dat je altijd behandeld wordt door een collega die ervaring en expertise heeft op het gebied van jouw klachten.

Zet vandaag nog de eerste stap in je herstel

Hoe langer je wacht met het maken van een afspraak bij een fysiotherapeut, hoe langer de weg is naar herstel. Trek dus vandaag nog aan de bel en plan je afspraak direct in! Bij FysioEffect kun je supersnel terecht. We hebben namelijk geen tot nauwelijks wachtlijsten.

Hier vind je ons

Je bent welkom in een van onze praktijken. Zo helpen we je graag verder met:

Ook bieden we fysiotherapie aan huis aan.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.