Ruptuur in de schouder

Pijn in je schouder en bovenarm? Heb je hier minder kracht? En is het moeilijk je arm omhoog te doen? Misschien heb je te maken met een ruptuur. Ontdek meer over de oorzaak en klachten en verminder je pijn met een behandeling op maat!

111920 Fysio Effect Sfeer _5838

Wat is een ruptuur precies?

Misschien ben je al bij je huisarts langs geweest en heeft hij of zij je al het een en ander verteld over een ruptuur. En misschien ben je juist eerst zelf eens gaan googelen naar deze term. Hoe dan ook is het goed om nog eens stil te staan bij wat deze blessure precies inhoudt.

Een ruptuur in de schouder – ook wel cuff ruptuur genoemd - is eigenlijk niks anders dan een scheurtje in de pees van een schouderspier. Omdat de spieren waar het om gaat (rotatorenmanchet) een belangrijke rol spelen bij het stabiliseren en bewegen van de schouder, brengt zo’n scheurtje heel wat pijn en moeilijkheden met zich mee.

De oorzaak: een acute of chronische scheur

Vaak ontstaat deze blessure als gevolg van ouderdom/slijtage, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Grofweg onderscheiden we twee soorten scheurtjes: de chronische scheur en de acute scheur.

1. De chronische scheur

Een chronische scheur ontstaat door slijtage en het zijn dan ook vooral ouderen die hier de dupe van zijn. Hoe ouder je wordt, hoe dunner je pezen worden. En hoe dunner je pezen zijn, hoe eerder ze scheuren.

2. De acute scheur

Van een acute scheur spreken we als je pees scheert als gevolg van een val of een plotselinge beweging. Dit is niet leeftijdsgebonden en kan iedereen overkomen.

De specifieke symptomen van een cuff ruptuur

Twijfel je of je een cuff ruptuur hebt of dat je schouderklachten ergens anders vandaan komen? Een ruptuur herken je aan symptomen als:

• Pijn in je schouder en/of net onder je schouder (aan de buitenzijde van je arm). De pijn kan zowel in rust optreden (vooral ’s nachts), als bij het doen van bepaalde bewegingen.
• Een klikkend gevoel in je schouder.
• Minder kracht in betreffende arm.
• Moeite met het omhoog doen van je arm.

Snel en eenvoudig ontdekken of je een ruptuur hebt? Plan een kennismakingsgesprek in bij FysioEffect en laat je direct onderzoeken!

111920 Fysio Effect Sfeer _6342

Hoe ziet de behandeling eruit?

Waar een acute scheur in sommige gevallen behandeld kan worden met een hersteloperatie (waarbij de gescheurde pees weer vastgehecht wordt), is dat bij een chronische scheur vaak niet mogelijk. Bij een chronische scheur is fysiotherapie het beste medicijn. Samen met je fysiotherapeut zorg je ervoor dat de pijn in je schouder minder wordt en dat je je bewegingsvrijheid zo veel mogelijk terugkrijgt. Bij een fysiotherapeut krijg je bijvoorbeeld:

  • Oefeningen om je schouder op de juiste manier te belasten en je gescheurde pees zo goed mogelijk te laten herstellen.
  • Advies over wat je wel en niet kunt doen in het dagelijks leven en hoe je bepaalde activiteiten makkelijker maakt.
  • Tips voor hoe je de pijn in je schouder zo veel mogelijk tegengaat.

Je schouderpijn aanpakken in 3 stappen

Jouw bewegingsvrijheid stukje bij beetje terugkrijgen? En eindelijk weer kunnen slapen zonder pijn? Bij FysioEffect pak je jouw schouderpijn al aan in 3 stappen.

1. Kennismakingsgesprek en kort lichamelijk onderzoek

In een eerste gesprek vertel je uitgebreid welke klachten je hebt, wanneer je hier precies last van hebt en hoe jouw dagelijks leven er ongeveer uitziet. Vervolgens onderga je een kort lichamelijk onderzoek, waarna je te horen krijgt waar jouw pijn vandaan komt. Heb je een ruptuur of word je geplaagd door een andere blessure?

2. Behandelplan afgestemd op jouw leven en lichaam

Is de diagnose gesteld? Dan krijg je een behandelplan op maat. Oftewel: een behandelplan dat volledig is afgestemd op jouw lichaam, blessurebeeld en dagelijks leven. Wel zo fijn. Zo weet je zeker dat je je schouder nooit over- of onderbelast én dat je supereffectief te werk gaat.

3. Aan de slag met het verlichten van je pijn

Geen onnodig gepraat en gedoe, maar gewoon lekker direct aan de slag! Staat jouw behandelplan op papier, dan maken we meteen werk van de uitvoering. Je doet oefeningen (onder begeleiding en thuis) en ontvangt vakkundig advies. Samen zorgen we ervoor dat de pijn in je schouder zo dragelijk mogelijk wordt!

Zet vandaag nog de eerste stap naar minder pijn

Geen tijd te verliezen! Zet vandaag nog de eerste stap in je behandeling en plan je eerste gesprek direct in. Bij FysioEffect hebben we geen tot nauwelijks wachtlijsten. En je kunt dus supersnel terecht in een praktijk bij jou in de buurt. Zien we je snel?

111920 Fysio Effect Sfeer _6365

Onze vestigingen

Je bent welkom in een van onze praktijken. Zo helpen we je graag verder met:

Ook bieden we fysiotherapie aan huis aan.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.