Herstellen na knie operatie (TKP)

Heb jij kortgeleden een nieuwe knie gekregen? Of staat er binnenkort een knie operatie (TKP) op de planning voor jou? Om straks weer volledig soepel te kunnen bewegen is fysiotherapie van groot belang. Maak direct een afspraak en word zo snel mogelijk weer de oude!

111920 Fysio Effect Sfeer _6707

Van slijtage naar knieprothese: het verloop

Jouw knieklachten zijn niet zomaar vorige maand ontstaan. Je had al langere tijd last van pijn. Waarschijnlijk heb je al heel wat pijnstillers geprobeerd én heb je al een hele stempelkaart vol met bezoekjes aan de fysiotherapeut. Maar ook dat hielp nu niet meer. Je kraakbeen was inmiddels zodanig beschadigd dat de botuiteinden in je gewricht niet meer soepel langs elkaar konden bewegen (artrose). Hoe fijn is het dan dat je nu een nieuwe knie krijgt, waarmee je straks wél weer beweegt zonder pijn?

Waarom fysiotherapie belangrijk is bij een TKP

Een nieuwe knie is niet niks. Een van je belangrijkste gewrichten wordt vervangen. Niet gek dus dat je je knieprothese niet zomaar direct volledig kunt belasten. Bijvoorbeeld activiteiten waarmee je in het begin enige moeite zal hebben zijn wandelen, traplopen en bukken.

Om goed te herstellen en je knie op een veilige manier te belasten, is het volgen van fysiotherapie dan ook superbelangrijk. Bij een fysiotherapeut krijg je bijvoorbeeld:

  • Oefeningen waarmee je knie sterker maakt en je je stabiliteit vergroot.
  • Adviezen over welke activiteiten in het dagelijks leven je weer mag oppakken en welke juist niet.
  • Tips en hulpmiddelen om bewegingen als (trap)lopen, bukken, liggen of zitten zo makkelijk mogelijk te maken.

Wanneer starten met fysiotherapie na de knieoperatie?

Hoogstwaarschijnlijk heb je hier ook al enige informatie over gekregen van je arts. Maar hier nog eens een keer duidelijkheid over scheppen kan geen kwaad. Aangeraden wordt om – nadat je totale knieprothese geplaatst is - zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Eigenlijk het liefst dezelfde of de volgende dag al!

111920 Fysio Effect Sfeer _6537

Fysiotherapie na TKP: doe ik dat in het ziekenhuis of thuis?

Waar je meestal vlak na je knieoperatie een fysiotherapeut uit het ziekenhuis aan je bed krijgt, dien je de therapie ook ná je ontslag nog voort te zetten. Daarom is het verstandig zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Veel mensen die herstellende zijn van een knie operatie (TKP) kiezen voor onze fysiotherapie aan huis. In het begin loop je immers nog met krukken en naar een praktijk komen kan dan lastig zijn.

Tips en adviezen na knie operatie (TKP)

Een fysiotherapeut vertelt jou precies wat je wel en niet mag doen en hoe je je knie op de juiste manier belast. Hoewel deze tips altijd specifiek zijn afgestemd op jouw lichaam, situatie en dagelijks leven, gelden onderstaande adviezen over het algemeen. Dit geeft jou alvast een beeld van wat je ongeveer te wachten staat.

1. Lopen: volledig belasten mag

Hoewel je je knie direct volledig mag belasten tijdens het lopen, is dat vaak in het begin niet makkelijk. Je nieuwe knie is dan namelijk nog pijnlijk en gezwollen. Daarom lopen veel mensen in de eerste weken na de knie operatie met krukken.

2. Traplopen en drempels: met beleid

Een trap en drempels op en af lopen kost na je operatie best wat tijd. Je dient dit voorzichtig en met beleid te doen:

  • Ga je de trap/drempel op? Zet eerst je niet-geopereerde been op de traptree/drempel en trek je geopereerde been vervolgens voorzichtig bij.
  • Ga je de trap/drempel af? Dan zet je juist eerst je geopereerde been neer en trek je je niet-geopereerde bij zodra je stevig staat.

3. Bukken: houd je ergens aan vast

Bij het bukken doe je er goed aan eerst je geopereerde been naar achteren te zetten en daarna pas je knieën te buigen. Ook is het fijn je ergens aan vast te houden. Zo weet je zeker dat je niet valt.

4. Liggen op je zij: plaats kussen tussen je bovenbenen

Slaap je op je zij? Dan kan het prettig zijn een kussen tussen je bovenbenen te leggen. Hiermee lig je aangenamer én dat vermindert de pijn.

5. Zwelling verminderen: koel een paar keer per dag

Je totale knie prothese is in de eerste weken na de operatie nog gezwollen en pijnlijk. Je knie een paar keer per dag (maximaal 15 minuten per keer) koelen met een icepack biedt verlichting. Houd je been daarnaast regelmatig omhoog én blijf rustig in beweging.

Geen wachtlijst: start deze week nog met je herstel

Bij FysioEffect zijn er geen tot nauwelijks wachtlijsten. Hoe fijn is dat? Zo kun je direct nadat je thuis bent uit het ziekenhuis starten met je fysiotraject! Samengevat werk je bij ons aan je herstel in 3 eenvoudige stappen:

1. Intakegesprek: korte kennismaking

In een eerste gesprek vertel je uitgebreid wanneer je de knie operatie (TKP) bent ondergaan, hoe je knie nu aanvoelt en hoe jouw dagelijks leven eruitziet. Om er zeker van te zijn dat we een helder en volledig beeld hebben van jouw situatie onderga je ook nog wat korte lichamelijke testjes.

2. Behandelplan afgestemd op jouw situatie

Aan de hand van het eerste gesprek stellen we een behandelplan op maat op. De oefeningen, tijdsplanning en adviezen die hierin opgenomen worden, zijn volledig afgestemd op jouw lichaam, dagelijks leven en verdere bijzonderheden die voor jou gelden.

 3. Aan de slag met je herstel

Staat het behandelplan dat écht effectief is voor jou helder op papier? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Je doet oefeningen (onder begeleiding en thuis) en krijgt waardevolle adviezen en tips. Voor je het weet loop je eindelijk weer zonder kniepijn!

111920 Fysio Effect Sfeer _6316

Maak jouw afspraak vandaag nog

Of je je knie operatie nu al hebt gehad óf dat je binnenkort een totale knieprothese krijgt; plan jouw eerste afspraak vandaag al(vast) in! Kom langs in onze praktijk of kies voor fysiotherapie aan huis.

Onze vestigingen

Je bent welkom in een van onze praktijken. Zo helpen we je graag verder met:

Ook bieden we fysiotherapie aan huis aan.

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.