Whiplash

Een whiplash kan voor uiteenlopende klachten zorgen, waaronder nekklachten, hoofdpijnklachten, rugklachten en schouderklachten. Vaak zijn whiplash klachten ook heel verschillend van persoon tot persoon.

Juist omdat whiplash zich bij iedereen anders manifesteert, is het slim om naar de fysiotherapeut te gaan. Hij onderzoekt je nek, hoofd, rug en schouders en kijkt hoe jouw lichaam heeft gereageerd op de whiplash. Vervolgens krijg je een behandelplan op maat, dat past bij jouw whiplash klachten en jouw lichaam.

111920 Fysio Effect Sfeer _6097

Wat is een whiplash?

Het woord whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Een zweep die een slag maakt, beweegt zich snel naar achteren en dan direct daarna weer naar voren, en in die snelle bewegingen zit precies de kracht van de slag.

Heb je een whiplash, dan heeft jouw nek een ‘zweepslagbeweging’ gemaakt: hij is eerst naar snel naar achteren geslagen ten opzichte van je lichaam, en daarna snel naar voren. Zo’n beweging ontstaat bijvoorbeeld als je in de auto zit en van achteren wordt aangereden: de kracht van de aanrijding trekt je hoofd naar achteren, en daarna schiet je hoofd weer naar voren.

Hoe ontstaat een whiplash?

De aanrijding van achteren is de ‘klassieke oorzaak’ van een whiplash: veel gevallen van whiplash zijn veroorzaakt door zo’n aanrijding van achteren.

Je kunt echter ook op een andere manier een whiplash oplopen en de bijbehorende pijnklachten krijgen, bijvoorbeeld doordat je een plotselinge duw in je rug krijgt of een plotselinge val maakt. Iedere omstandigheid waarbij je nek een ongecontroleerde ‘zweepslagbeweging’ kan maken, kan tot een whiplash leiden.

Wat zijn typische whiplash klachten?

Als je een whiplash hebt, kan dat verschillende klachten met zich meebrengen. Niet iedereen met een whiplash heeft last van dezelfde klachten, en niet iedereen met bepaalde klachten heeft een whiplash.

Een lijst van whiplash klachten:

  • Nekklachten (in de vorm van een zere of stijve nek) of kaakklachten;
  • Hoofdpijn (vaak achter in het hoofd, maar de pijn kan ook doortrekken naar de voorkant van het hoofd), ook in combinatie met duizeligheid;
  • Rugklachten , schouderklachten en/of last van de armen.

Naast pijn kun je ook last hebben van andere whiplash symptomen die meer psychisch van aard zijn:

  • Moeite om je te concentreren en vergeetachtigheid;
  • Labiliteit;
  • Slecht slapen en vermoeidheid;
  • Meer gevoeligheid of overgevoeligheid voor geluid en/of licht;
  • Angstklachten of depressieve gedachten.
111920 Fysio Effect Sfeer _5870

Hoelang duren whiplash klachten?

Hoelang whiplash klachten duren en wanneer ze optreden, is voor iedereen anders. Whiplash klachten hoeven ook niet per se direct voelbaar te worden vanaf het moment dat je bijvoorbeeld vanachter bent aangereden of bent gevallen.

Vaak verdwijnen whiplash klachten binnen 3 tot 6 maanden. Het kan echter ook zo zijn dat je blijvend last houdt van een whiplash. We spreken dan van een chronische whiplash.

Waarom een whiplash behandeling bij de fysiotherapeut?

Heb je een whiplash, dan is de kans aanzienlijk dat je (huis)arts je aanraadt om naar de fysiotherapeut te gaan.

De fysiotherapeut is gespecialiseerd in bewegen en blijven bewegen: hij is er om je te vertellen welke bewegingen nu juist wel goed zijn voor je nek, en welke niet. Hij helpt je om het bewegen van je nek (en/of schouders en rug) weer op de juiste manier op te bouwen na een whiplash. Soms is rust goed na een whiplash, maar het is ook belangrijk dat je je nek niet gaat ontzien. De fysiotherapeut helpt je om de juiste middenweg te vinden van genoeg bewegen en oefenen, maar je nek niet overbelasten. Fysiotherapie zorgt voor pijnverlichting bij whiplash symptomen.

Ik heb een chronische whiplash, kan de fysiotherapeut mij dan ook helpen?

Ja! De fysiotherapeut is er niet alleen om je ‘erbovenop te helpen’, maar helpt ook als je chronisch pijn hebt. Dat geldt voor als je een chronische whiplash hebt, maar ook voor als je bijvoorbeeld een ongeneeslijke ziekte hebt en daardoor pijn hebt. Met de hulp van de fysiotherapeut leer je om je spieren op de juiste manier te gebruiken en ze zo min mogelijk te belasten. Zo heb je zo min mogelijk pijn.

Heb je door je whiplash veel last van een bepaalde spier, dan adviseert de fysiotherapeut je over hoe je op een goede manier met die spier kunt omgaan. Vaak helpt het om de spieren eromheen te trainen, zodat zij het werk van de pijnlijke spier ‘opvangen’ en de spier zo ontlasten.

Heb je chronische whiplash klachten? Maak dan zeker een afspraak bij de fysiotherapeut en leer op welke manieren jij je klachten tot een minimum kunt beperken.

4x waarom klanten blij zijn met FysioEffect

Geen wachttijden

Als je pijn hebt, wil je niet wachten. Wij werken niet met wachtlijsten: vandaag kan je je afspraak boeken voor morgen. Is er haast bij? Bel ons dan, dan hebben we vaak vandaag nog plek voor je.

Behandelplan dat bij je past

Iedereen is uniek, ook als jij precies dezelfde klacht hebt als je buurman. Jouw behandelplan is een uniek plan, op maat gemaakt voor jou. We houden rekening met jouw wensen en jouw lichaam.

Vandaag geen pijn en morgen geen pijn

We helpen je van de pijn af, maar nog belangrijker is dat we de oorzaak van je pijn aanpakken. Zodat je nu geen pijn hebt, maar volgende week, volgende maand en volgend jaar ook niet.

De juiste specialist voor jouw klacht

Ook voor jouw specifieke klacht heeft FysioEffect een specialist die er alles van weet. Bekijk ons team en hun specialisaties of bel ons als je wilt weten welke specialist jou het best kan helpen.

FysioEffect: vind de praktijk bij jou in de buurt

FysioEffect heeft verschillende praktijken in Zuid-Holland. Maak bij ons je afspraak voor:

Ben je slecht ter been of kun je door de aard van je klachten niet naar een van onze praktijken komen? Dan komen we graag naar jou toe. Boek in de online afsprakenkalender jouw sessie voor fysiotherapie aan huis!

111920 Fysio Effect Sfeer _6213

Onze specialisaties

FysioEffect heeft een multigetalenteerd team met allerlei verschillende specialisaties. Of je nu whiplash klachten, nekklachten of rugklachten hebt, een goede sportfysiotherapeut zoekt of bezig bent met revalideren nadat je corona hebt gehad : wij hebben de specialist in huis die er alles over weet.

C. Ceval

Mevrouw C. Ceval

"Duidelijke diagnose, goede behandelig en nog wel het belangrijkste: klachten waren snel verholpen. Bedankt fysio effect en fysiotherapeute Roos in het speciaal!"

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.