Scoliose

Heb je scoliose? Welke vorm van scoliose je ook hebt: als jouw scoliose je op welke manier dan ook in de weg zit in het dagelijks leven, kom dan naar de fysiotherapeut.

Onze specialisten helpen je om de pijn te bestrijden en/of om aan je houding te werken, je rug te stabiliseren en op de juiste manier te mobiliseren. Zo zorgen we er samen voor dat jouw lichaam zo goed mogelijk met je scoliose kan omgaan, zodat je zo min mogelijk last hebt van klachten en de dingen kan doen die je wilt doen, nu en in de toekomst.

111920 Fysio Effect Sfeer _5983

Wat is scoliose?

Heb je scoliose, dan betekent dat dat je een bocht of meerdere bochten in je rug hebt, in de wervelkolom. De wervelkolom is kromgegroeid en dit is vaak duidelijk te zien op een röntgenfoto. Er is dan een S-vorm, dus 2 bochten, of een C-vorm, dus 1 bocht, te zien op de foto.

Het zijn vaak kinderen bij wie scoliose optreedt. Dit komt doordat het meest voorkomende soort scoliose, idiopathische scoliose, zich vaak manifesteert als het lichaam in de groei is. Vaak ontstaat scoliose bij kinderen in de pubertijd.

Scoliose: de symptomen

Het komt vaak voor dat scoliose geen of weinig klachten geeft. Maar dat is niet altijd het geval. Als scoliose pijn geeft, zijn het vaak de spieren die pijn doen.

Verder kun je, als je scoliose hebt, last hebben van bijvoorbeeld schouders die een ongelijke hoogte hebben, een ongelijke stand van het bekken, een ongelijke taille of andere zichtbare afwijkingen in de uiterlijke symmetrie van het lichaam.

Als je pijnklachten hebt door scoliose, kunnen dat nek- en hoofdpijn zijn of pijn rond het bekken en de bovenbenen. De pijn kan daarnaast uitstralen naar de benen.

111920 Fysio Effect Sfeer _6072

Verschillende vormen van scoliose

Heb je scoliose, dan heb je 1 van deze 5 vormen van scoliose:

  1. Idiopathische scoliose. Deze vorm van scoliose komt het vaakst voor. Idiopathisch betekent dat er geen aanwijsbare oorzaak is. Verreweg de meeste mensen met scoliose, zo’n 4 op de 5, hebben idiopathische scoliose.
  2. Neuromusculaire scoliose. Hier gaat het om zenuw- en spierscoliose. De oorzaak van deze soort scoliose ligt bij de spieren en zenuwen die de wervelkolom niet voldoende recht kunnen houden, waardoor een kromming ontstaat.
  3. Aangeboren scoliose. Als de wervelkolom een afwijking heeft die aangeboren is, spreken we van aangeboren scoliose.
  4. Degeneratieve scoliose. Als je gewrichten slijten en daardoor scoliose ontstaat, noemen we dat degeneratieve scoliose. Je gewrichten slijten doordat je lichaam ouder wordt, en dit natuurlijke verouderingsproces kan scoliose veroorzaken.
  5. Niet-structurele scoliose of houdingsscoliose. Dit is scoliose die wordt veroorzaakt door een verkeerde houding. Als je bijvoorbeeld pijn hebt bij het rechtop staan en jezelf daardoor aanwent om steeds net niet recht te staan, of wanneer je ene been iets langer is dan het andere, kan je op den duur houdingsscoliose ontwikkelen.

Wanneer naar de fysiotherapeut met scoliose?

Je kunt met elke soort scoliose terecht bij de fysiotherapeut.

Heb je houdingsscoliose, dan kun je daaraan werken bij de fysiotherapeut. We kijken naar je houding en helpen je met oefeningen om je houding te corrigeren. Ook geven we je oefeningen mee waarmee je de juiste spiergroepen traint, zodat het voor je lichaam makkelijker is om de juiste houding aan te nemen.

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook met chronische klachten bij de fysiotherapeut terechtkunt. Dit geldt ook voor alle soorten van scoliose die niet-structureel zijn. Dus ook als je idiopathische, neuromusculaire, aangeboren of degeneratieve scoliose hebt, is de fysiotherapeut er voor je.

Hoe helpt de fysiotherapeut bij scoliose?

Kom je met scoliose bij de fysiotherapeut, dan doet hij eerst een lichamelijk onderzoek om je scoliose te onderzoeken. Vervolgens gaat hij met je aan de slag om je lichaam om te leren gaan met de bocht in je wervelkolom. Heb je bijvoorbeeld vaak op een bepaalde plek spierpijn door de kromme stand van je wervelkolom, dan trainen we de spieren eromheen, zodat die de pijnlijke spier kunnen ontlasten, waardoor je de pijnklachten opvangt. Met de juiste oefeningen houd je de rug mobiel en tegelijk stabiel, zodat je op de best mogelijke manier beweegt en nu en in de toekomst zo weinig mogelijk of zelfs geen last of pijn hebt van je scoliose.

Je kunt overigens met veel verschillende rugklachten terecht bij de fysio. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van een hernia, van spit of van ischias, is de fysiotherapeut er om jouw klachten te behandelen op een manier die bij jouw lichaam past.

111920 Fysio Effect Sfeer _6012

Pijnklachten door scoliose? Bij ons kun je direct terecht!

Met pijnklachten wil je niet langer rondlopen dan nodig. Bij FysioEffect werken we daarom zonder wachtlijsten: als jij ons vandaag belt omdat je pijn hebt, kan je vaak vandaag al bij ons langskomen.

FysioEffect biedt:

Kiezen voor FysioEffect: 4 redenen

Je komt niet op een wachtlijst

We doen niet aan wachtlijsten. Als je pijn hebt, heb je hulp nodig. Bij ons is er vaak vandaag nog een gaatje als jij belt met pijn. Wacht niet langer af, pak (de oorzaak van) je pijn vandaag nog aan!

Een behandelplan met jouw naam erop

Een sportieve dertiger met rugklachten heeft een andere behandeling nodig dan een oudere met dezelfde rugklachten. We kijken niet alleen naar de oorzaak van je klachten, maar ook naar je leven: welke behandeling past daarbij? Ieder lichaam is anders en reageert anders op fysiotherapie. Daarom krijg je bij ons een uniek, persoonlijk behandelplan dat past bij jouw leven.

We gaan voor de lange termijn

Vandaag pijnvrij bewegen is 1 ding, maar je wilt dat die pijn volgende week of volgend jaar ook wegblijft. Bij FysioEffect is het nooit ‘pappen en nathouden’. We stellen onszelf altijd de vraag: wat is de oorzaak van deze klacht, en hoe gaan we die oorzaak blijvend aanpakken?

Verschillende expertises onder 1 dak

Het grote voordeel van FysioEffect is dat we heel veel kennis in huis hebben. We zijn met een team van zo’n 25 man en hebben allemaal onze eigen expertises. De een is gespecialiseerd in fasciatherapie, de ander in manuele therapie en een derde in sportfysiotherapie en dry needling.

111920 Fysio Effect Sfeer _6213

Snel geholpen bij FysioEffect

Bij FysioEffect kun je direct een afspraak maken. Vaak kunnen we je dezelfde dag nog helpen. Word je wakker met rugpijn of is de pijn ineens in je rug geschoten? Neem direct contact met ons op!

C. Ceval

Mevrouw C. Ceval

"Duidelijke diagnose, goede behandelig en nog wel het belangrijkste: klachten waren snel verholpen. Bedankt fysio effect en fysiotherapeute Roos in het speciaal!"

FysioEffect scoort een 4.9 op basis van 104 Google reviews

AFSPRAAK MAKEN

Direct online geregeld.

Maak hieronder je keuze en boek direct je afspraak bij ons in.